2015. okt 10.

Assisi-Róma zarándokút 4.Nap (via Francigena di San Francesco)

írta: Zarándok Kaland
Assisi-Róma zarándokút 4.Nap (via Francigena di San Francesco)

Spoleto – Ferentillo 26 km

Kora reggel hatalmas csodálkozással indult a nap. Szállásomtól nagyon gyorsan a városközpontba értem, ahonnan a spoletoi bazilika szintjéig mozgólépcső halad, onnan a fellegvárba pedig lifttel lehet tovább haladni… Ez kb. olyan mintha Mátraháza – Kékestető között mozgólépcsővel tennéd meg az utat. A varázslatos, Spoleto, ez a dombtetőre épült város számos római és középkori emléket rejt. Nekem most a méltán híres dóm és a Ponte Torri híd megtekintésére és bejárására volt időm, ez valójában egy 80 méter magas és 230 méter hosszú római korban épült vízvezeték a zöldellő hegyek között.  A dómban látható Szent Ferenc 2 saját kézzel írott levele. A Ponte Torri köti össze a várost Monteluco falucskával, ami az én következő állomásom is volt.  A montelucoi kolostor fő látványossága az a 7 cella, ahová az előző évszázad elején a misszionáriusok az igehirdetés után elvonultak. Aki esetleg Spoletoban elmulasztotta volna megtekinteni Ferenc Leo testvéréhez írt levelét, itt a másolatát láthatja a falon. Délután nyaktörő ereszkedés La Cese –ig, ahol furcsa módon semmit sem találtam meg az útikönyv leírásához képest. De a nagy találkozás Pontuglia településen Giannival mindenért kárpótolt, aki most dolgozik egy középkori vízimalom múzeummá alakításán. A nyilvános mosóteknőbe vezetik a közeli helyek jéghideg vizét, 2 percenként kellett kivennem a lábam belőle egy kis pihenőre. Innen már csak pár perc volt Ceselli, ismét egy elbűvölő középkori kisváros.

 

Úgy döntöttem, hogy Ferentillo lesz a szálláshelyem, ezért még gyalogoltam további 1 órát. Egy nagyon kedves német-olasz házaspár kertjében aludtam (campingjükre nem kaptak idén engedélyt), de tökéletesnek gondoltam, mert a házban volt egy kert felől megközelíthető zuhanyzó is (sajnos akkor még nem tudhattam, hogy 2 kutyájuk felváltva ébreszt fel és rettenetesre fordul az időjárás az éjszaka folyamán). A kocsmában már megérkezésem pillanatában is nagyon segítőkészek voltak az emberek, itt éreztem a legnagyobb szeretetet. Miután lepakoltam a „kerti lakomban”, visszatértem a kocsmába, ahová fél 10 után masszívan kezdtek érkezni a helyiek. Fél 11-kor indultam ismét szálláshelyem felé, de a kocsmából kilépve megdöbbentő látvány fogadott. Csodálkozásom tárgya a délután még teljesen üres játszótér volt a kocsmával szemben. Én ennyire zsúfolt játszóteret még sosem láttam, benne mindenféle életkorú gyermek (szülők természetesen a kocsmában), de hogy ezt este fél 11-kor kellett átélnem ez jelentősen növelte a csodálkozásomat. Testközelből tapasztalhattam meg, hogy már 3 éves korban elkezdődik az „éjfél előtt még véletlenül sem fekszünk le” mediterrán életstílusra való nevelés!

Szólj hozzá

zarándok gyalogtúra gyaloglás zarándokút Róma Toscana Umbria Assisi Spoleto Ferentillo via Francigena di San Francesco via Roma