2015. okt 12.

Assisi-Róma zarándokút 6.Nap (via Francigena di San Francesco)

írta: Zarándok Kaland
Assisi-Róma zarándokút 6.Nap (via Francigena di San Francesco)

Labro – Santa Maria della Foresta kolostor 32 km

Végre sok zarándokkal találkoztam,  már közvetlenül Morro után beért egy 4 fős olasz csoport, akik nem csak jó tempót diktálta, hanem 2 kritikus helyen is tudták a jó irányt (elfordított útjelző táblák – időveszteségben elég „drága” lett volna a sok extra km….) Il Faggio nagy élmény a 2 ezer éves fájának  és a kolostor környékének egyedi kialakítása és látványa miatt.

Poggio Bustone az első ferences rendi kolostor a Rieti völgyben. Sajnos pont a déli órákban értem oda, a délutáni 3 órás nyitást nem tudtam megvárni. De a pecsétet legalább kirakták a bejárat előtti asztalra, ezt a megoldást máshol is örömmel vennék a zarándokok. Nagy találkozás Alainnel, aki egy különleges francia figura. Egy kicsit flúgos futam (vagy nem is picit), aki először szerényen megjegyezte, hogy 3-5 évente indul zarándokútra. Csak később derült ki, hogy akkor mindig évekig úton van, 8 és 12 ezer kilométer között teljesítve. Afrika felett dolgozik egy olajfúró toronyban, dolgozik 1 évet adómentes övezetben napi 12 órában szinte szabadnap nélkül, majd az ott megkeresett nem kevés pénzből útnak indul. A tenger közepén és szabadság hiányában, ráadásul teljes ellátással elég nehéz elkölteni a lóvét, az 1 éveket valahogy kihúzza, aztán irány a nagyvilág gyalog! Most biztos valami prémiumot kaphatott,  mert  18 ezer km-es túrára indult, ahol a végcél Calcutta, India. (alainlesvoyages.travelmap.fr)

Paggio Bustone utolsó házai mellett elhaladva, 500 méteren belül 2 kutya is megtámadott. Az elsőt gyorsan leszidta gazdája, nem tudhatta, hogy én szinte minden kutyából ezt a reakciót váltom ki!:-)

További 12 km megtétele után meseszerű városok mellett és városokon áthaladva érkeztem a Rieti- völgy második és egyben legszebb ferences rendi kolostorához, a Convento Santa Maria della Foresta épületéhez. Most a Mondo X közösség fiataljai dolgoznak és élnek itt, azok, akiknek sikerült megszabadulniuk a kábítószer függőségétől. A fiatalok biztosítják a zarándokoknak a szállást és a vegetáriánus étkezést kizárólag a saját kertjükben megtermelt alapanyagaikból, ám luxusra senki se számítson. Viszont a hely kisugárzása és ihletett hangulata mindenért kárpótol, aki részesül abban a kiváltságban, hogy egy éjszakát itt tölthet, annak életre szóló, különleges élmény marad!

Újabb nagy találkozás. Simona és Camilla közösen vezetnek egy éttermet Bolognában. Simona önzetlenül ajánlotta fel segítségét a tolmácsolást illetően, így még sok hasznos információval is gazdagodtam a kolostor történetét illetően. Szent Ferenc itt készült fel a szemműtétjére, amit aztán Fonte Colombo kolostorban végeztek el rajta. A kolostor egyik nevezetessége a nagy, és csodálatosan gondozott kert. Az egykori  La Foresta remetelak mellett tett csodát Szent Ferenc, amikor bort fakasztott azokból a szőlőtőkékből, amelyeknek fürtjeit már mind letépték a miatta a helyszínre zarándokolt látogatók.

Szólj hozzá

zarándok gyalogtúra gyaloglás zarándokút Róma Toscana Umbria Assisi via Francigena di San Francesco via Roma Labro Santa Maria della Foresta