2015. nov 09.

Lükiai út (Lycian way, Likya yolu ) 5.Nap

írta: Zarándok Kaland
Lükiai út (Lycian way, Likya yolu ) 5.Nap

Kumluova – Akbel 26 km Szint 960 fel, 740 le

Xanthos antik városa a Xanthos folyóról kapta a nevét, volt egykoron lükiai, hellén, római és bizánci fennhatóság alatt is. Lükia leghatalmasabb városa volt, de gazdasági fénykorát római fennhatóság alatt élte.

Cavdirig betonút, maximum annyi extra,hogy egy kellemetlen esemény miatt 10 percenként zaklattak telefonon otthonról.

Az erdőbe térve nehezen követhető ösvényen rövidesen az egykori római vízvezetékrendszer mellett vezetett az út, egyelőre víz nélkül. Mégis komoly adrenalin növelő tényező volt egy egykori híd feletti átkelés, jobbra és balra is szakadék, a vékony és eredeti állapotához képest igencsak lepusztult keskeny vízvezetékrendszeren kellett átegyensúlyozni a híd másik oldalára. 

Cayköy feletti tanyán egy török párral együtt benéztük a balra kanyarodást, de egy nagyon kedves idősebb helyi lakos figyelmeztetett a hibánkra és még hideg vizet is osztogatott fél literes műanyag palackban semmiféle ellenszolgáltatást sem remélve. Le a kalappal ez előtt a nagyszerű ember előtt, önzetlen segítőkészsége mindenki számára példaértékű kell, hogy legyen!

Egyre szűkebb lett folyamatosan az ösvény (megérkezett bele a víz is, itt gyűlik össze a hegyekből lefolyó mennyiség), amellett, hogy már csúszott is, sokszor az jelentett komoly problémát, hogy a testem simán elfér, de még ott volt ám a hátizsák….

Akbel előtt egy taxis az emelkedő elején nagyot fékezve látta meg bennem a későbbi utasát, de a heves : „Taxi, Taxi!” kiáltására kb. ugyanolyan csúnyán nézhettem rá, mint egykoron FGY barátomra a kidobók, amikor megpillantották 20 méterrel a mezőkövesdi diszkó bejárata előtt. A taxisofőr reakciója is ugyanaz volt, mint egykoron az övé: „Jól van, jól van főnök, már itt sem vagyok!”

Szólj hozzá

gyalogtúra gyaloglás Lükiai út Lycian way Likya yolu Kumluova Akbel