2015. nov 10.

Lükiai út ( Lycian way, Likya yolu) 6.Nap

írta: Zarándok Kaland
Lükiai út ( Lycian way, Likya yolu) 6.Nap

Pihenőnap Patara romvárosa és a Patara Beach

Patara mindig is az aktuális uralkodó hatalom flottájának volt a bázisa, a lükiai szövetségben is nagyon fontos szerepet játszott a kikötő, ugyanis szinte mindig harcban álltak valakivel.

A patarai strand a legszebb strand az út során, nagy kár, hogy én ebből semmit nem élvezhettem. Közvetlenül az első és utolsó csobbanásom előtt eredt el az eső és élénkült fel a vihar.

Patara Lükia legfontosabb kikötője volt, az ókori romjai mellett leginkább 18 km hosszú, varázslatos, fehér homokos strandjáról híres, mely az utóbbi években egy felmérés szerint a világ legjobb strandja címet is elnyerte. A patarai strand homokdűnéi mintegy 50 m szélességben terülnek el. Patara strandja egyben nemzeti park is sok veszélyeztetett madár- és teknősfajjal. A strand külön érdekessége, hogy a cserepes teknős itt rakja le a tojásait június és augusztus közepe között és ássa be a finom homokba a tojásainak szánt fészket. Az ifjú teknősök 3 hónap múlva kelnek ki a tojásaikból és mivel csak éjszaka közlekednek a tenger és a fészek között, a strand szigorúan csak napközben látogatható.

Patara kapcsán még említést érdemel, hogy itt született a Mikulás. Szent Miklós a III. században itt látta meg a napvilágot, majd Demrébe költözött, ahol püspökké választották.

Törökországba nagyon könnyű beleszeretni, akár már 1 hét alatt, nagyon kedvesek, vendégszeretőek és segítőkészek az emberek! 

  • időjárás- csodás

  • tenger színe és hőfoka – csodás

  • vendégszeretet – csodás

Ami nagyon furcsa, hogy a kenyér meglepően olcsó, bármekkora nagy friss kenyérért nem fizettem többet mint 1 líra (110 Ft), viszont a szupermarketben a legolcsóbb sör 5 líránál kezdődik (550 Ft). Vendéglátóhelyeken min. 9 líra és a csillagos ég között. Sajnálom, hogy nem fordítva van…..!

Mivel az idő nem változott, ezért Kalkanba dolmussal utaztam és kivettem a legolcsóbb, de a „best panorama view” tetőtéri szobát egy szegényes panzióban. A fantasztikus kilátás testileg és lelkileg is feltöltött a másnapi nagy próbatételre!

 

Szólj hozzá

zarándok gyalogtúra gyaloglás zarándokút Patara Lükiai út Lycian way Likya yolu