2015. nov 12.

A világ legszínesebb úti céljai

írta: Zarándok Kaland
A világ legszínesebb úti céljai

Lélegzetelállítóan színes természeti jelenségek

Az élet rövid, és ez a világ túlzottan is szép! A számunkra kijelölt életút során fontos, hogy olyan helyeket is láthassunk, ahol eláll a lélegzetünk. Elutazhassunk különleges helyekre, ahol a természet szépsége miatt elakad a szavunk és nem igazán jutunk szóhoz! Csupán a lelkünk töltődik az elénk táruló látvány által. Mert az élet rövid, és a világ pedig túlzottan is szép…

Bambusz erdő, Japán

A saganói bambuszliget Japán egyik legcsodálatosabb természeti látványossága! A bambuszrengetegen átszűrődő fény romantikus hangulata semmivel sem hasonlítható össze. A város központjától mindössze félórányira fekvő Arashiyama lenyűgöző szépségű vidéke Kyoto második legkedveltebb turistacélpontja. A vidék felfedezésére érdemes az ide látogatóknak gyalog, illetve a helyszínen is bérelhető biciklin elindulniuk, hiszen itt lépten-nyomon látványosságokba ütközik az ember: az Arashiyama jelképévé vált Togestukyo híd mellett régi magánvillák, teaházak, majomkert, eredeti formában megőrzött vidéki házak, díszkertek, tavak, valamint pagodák, szentélyek és templomok egész sora tarkítja a gyönyörű erdővel borított hegyoldalakat. Utóbbiak közül is kiemelkedik a csinos kertekkel és ösvényekkel övezett, 1339-ben alapított Tenryu-ji zen buddhista templom, amelyet az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított.

Nagy Kék Lyuk (Great Blue Hole), Belize

Belizében, Közép-Amerika partjaitól 100 km-re található egy óriási, lenyűgöző szépségű természeti képződmény, a Nagy Kék Lyuk. Hatalmas, hiszen 300 méter átmérőjű, 124 méter mély, ez a kör alakú, mállott mészkő tölcsér.
A Nagy Kék Lyuk egy hatalmas víznyelő. A Lighthouse Reef (Világítótorony-zátony) közepén található, amely egy kis, kör alakú atoll Belize City közelében. Mészkő barlangrendszerként alakult ki az utolsó glaciális időszakban, amikor a tengerszint sokkal alacsonyabb volt. Ahogyan az óceán vízszintje emelkedett, a barlangokat víz árasztotta el és a tetejük beomlott.

Benagil tengeri barlang, Portugália

Benagil, egy Algarvéhoz közeli halászfalu Portugáliában. Algarve az ország tíz történelmi tartománya közül a legdélibb, évi háromezer napsütéses órájával ez Európa legnapfényesebb tája. Algarve hosszan elnyúló partjai hol homokos, hol sziklákkal szabdaltak, itt-ott barlangokat rejtenek. A türkizkék vízből okkersárga sziklák meredeznek, amelyeket az évszázadok során tornyokká, sziklakapukká és barlanglabirintusokká formált a tenger. Ha valaki tengerparton akar szerelmeskedni, akkor ez a legidelásabb helyszín!



Salar de Uyuni, Bolívia

A Salar de Uyuni a világ legnagyobb kiterjedésű és egyben legmagasabban fekvő felszíni só mezője. Sós mocsárként illetve sós sivatagként is meghatározható, mivel általában száraz, viszont időszakosan néhány cm-es vízréteg borítja. Bolíviában, az ország délnyugati részén, az Andok hegyvonulatai közötti medencében fekszik 10 582 km² (majdnem 18 Balatonnyi) területen, 3656 m-es tengerszint feletti magasságon.

Antilop kanyon (Antelope Canyon), USA

Az Antilop-kanyon az amerikai Délnyugat (Southwest) legnépszerűbb, legtöbbet fényképezett, keskeny, vízvájta kanyonja. A navahók földjén található, az Arizona állambeli Page város közelében. Két szakasza vált a fotózók közt híressé: a Felső Antilop-kanyon (vagy Hasadék) és az Alsó Antilop-kanyon (vagy Dugóhúzó).

Fairy Pools Skye szigete, Skócia

A sziget a Hebridák egyik tagja,  “kis-Skóciának” is nevezik, területe 1656 km². A vízesésekkel összekötött medencék csak gyalog közelíthetőek meg, és vagy nem túl mélyek, vagy nem elég biztonságosak a fürdőzéshez, ráadásul még a víz hőmérséklete is nagyon hideg - ez így nem hangzik túl turistacsalogatóan, de a környezet és a látvány mindenkit kárpótol, aki ellátogat ide. Olyan táj tárul az ember szeme elé, akár a gyermekek mesekönyvében. Azoknak pedig akik vállalják a megmártózást az egyik kis medencében, biztosan hűsítő felfrissülésben lesz részük az odavezető túra lezárásaként.

Zhangye Danxia Nemzeti Park, Kína

A hihetetlenül színes hegyek látványáért Kínába kell utaznunk. A Zhangye Danxia vidéke egy geológiai nemzeti park része. Gansu tartományban, a Zhangye Danxia Geológiai Parkban valaki évmilliókkal ezelőtt elővette a festőpalettáját, és intenzív színekbe öltöztette a vidék homokkő képződményeit. A hatás fokozása végett a vöröses szín mellett alkalmazta a zöld, a sárga és a kék különböző árnyalatait is. Tökéletes és egyedi munkát végzett. Ő volt a természet, a színeit pedig homokkő és ásványok egyvelegéből nyerte, hosszú sávokat festve velük a kőfelszínre. A danxia kifejezés egy különleges, minden mástól eltérő, vöröses felszínformát takar, ami szó szerinti fordításban rózsaszínű felhőt vagy vörös napsugarat jelent. Mint, ahogyan majd látni fogjuk, nem véletlen a szóválasztás, mivel a vöröses homokkő alapon alakultak ki a későbbiekben a színes foltok. A geológusok az 1920-as években használták először a danxia kifejezést, ami a délkínai Guangdong tartomány hegységének, a Danxiashannak nevéből ered.

Nagy korall zátony (Great Barrier Reef), Ausztrália

A Nagy korall zátony a világ leghíresebb merülő helye, búvár zarándokhely, minden búvár álma. A nagy korall zátony Ausztrália észak-keleti partjainál fekszik, a világ egyetlen élő organizmusa, amely még a holdról is látható. A korallok csak 21 foknál melegebb tiszta vízben élnek meg, ezért a körülmények ideálisak, jó látótávolság és kellemes vízhőmérséklet, jól felkészült búvárbázisok várják a búvárok hadát a turizmus és a búvárok szempontjából legfontosabb városban, a trópusi Cairnsben. Az idelátogatáshoz legideálisabb időpont a szeptember, mert ilyenkor még nem kezdődött meg a fullasztó hőséggel és rengeteg csapadékkal járó nyár, viszont a víz látótávolság már közel a maximumhoz, és a bálnaszezon is tombol.

 

Hidden Beach, Mexikó

Ez a „rejtett  strand”, az egyik legnépszerűbb strand egész Mexikó területén. A Puerta Vallarta (Marieta Islands) közelében elhelyezkedő hely már sok ezer évvel ezelőtt kialakult, köszönhetően a vulkáni tevékenységeknek. A Hidden Beach valójában egy félig vízzel telített, földi lyuk, amely érintkezik a gyönyörű, homokos tengerparttal.
A világ legidillibb bombázási helyszíneként emlegetik, ugyanis a Marieta szigeteket használta a mexikói kormány bombázási kísérletekre az 1900-as évek elején.

Tulipán mezők, Hollandia

Alkmaar környékén a tavasz első jele, amikor az üres homokmezők elkezdenek varázslatosan színes „szőnyegekké” átalakulni.  Márciusban kezdődik a tulipánok virágzása , de leglátványosabb április közepén. A látvány ekkor tényleg olyan, mint az Óz a csodák csodája leírásában. A tulipán nem csak egy virág, hanem Hollandia egyik jelképe is.

Reed Flute barlang, Kína

A Reed Flute barlang Kína egyik gyöngyszeme, geológiai formációk páratlan tárháza. A barlang tele van hatalmas cseppkövekkel, különös formájú sziklafaragványokkal, zegzugos mélyedésekkel. A „Nádsíp” barlang a bejáratánál elhelyezkedő cseppkövekről kapta a nevét, és már az ókorban is ismert látványosság volt. A barlangban felváltva találhatunk szűk járatokat, és több száz ember befogadására alkalmas csarnokokat is. Minden színes fényekkel van megvilágítva, ami egészen mesebeli hangulatot kölcsönöz a helynek.

 

Szólj hozzá

Salar de Uyuni Antelope Canyon Bamboo Forest Japan Great Blue Hole Benagil Cave Algarve Fairy PoolS The Isle Of Skye Zhangye Danxia Great Barrier Reef Hidden Beach Tulip fields Holland Reed Flute Cave