2015. nov 23.

Lükiai út ( Lycian way, Likya yolu) 16.Nap

írta: Zarándok Kaland
Lükiai út ( Lycian way, Likya yolu) 16.Nap

Adrasan – Olympos 15 km Szint: 750 m fel, 750 m le

Ettetek már kaktuszfügét? Mathias rábeszélt, de több okból is megbántam. Egyrészt nem túl finom, másrészt viszont a gyümölcs felületén lévő horgasszőröket és töviseket, még 3 nap múlva is szedegettem a ujjaimból….A hosszúkás, ovális, ősszel érő termések a kaktusz szárának peremén ülnek, kocsonyás állagúak és savanyú ízűek. Sok szempontból nem lett a kedvencem, ha valaki megpróbálja, akkor minimum munkáskesztyűben.

A monoton fenyőerdőkön átívelő szakaszt 2 emlékezetes jelenség dobja fel, rögtön a szakasz elején egy szűk sziklaátjáró, majd egy vihar által a fákat teljesen lecsupaszító, félelmetes hatású kb. 500 méteres erdősáv. Még belegondolni is rossz, milyen természeti erők munkálkodtak a lehangoló hatás elérésének érdekében.

Olympos falu ma a gyalogos turisták kedvelt üdülőhelye, hangulatos utcák, leander bokrok, fenyőfák és közöttük a bizánci kultúra maradványai. A folyóvölgybe épült egykori város gyönyörű környezetben található és véleményem szerint az épületek jobb állapotban maradtak fenn, mint a többi romváros esetében. Hatalmas területen fekszik összehasonlítva a többi már meglátogatott romvároshoz képest, fürdők, szarkofágok, színház és templommaradványok színesítik a tájat.

Szállásunk a hátizsákosok Mekkájaként számon tartott Kadir’s Yörük Top Tree Houses, színes fabungallóival nagyon különleges atmoszférát varázsol. A kiadós és nagyon ízletes „all you can eat” vacsora után a vendégek összegyűlnek a központi udvarban egy óriási tábortűz körül, megáll az idő, a lángokat nézve és hideg sört szürcsölgetve szabadon kalandozhatnak mindenki pozitív gondolatai….

Szólj hozzá

zarándok gyalogtúra gyaloglás zarándokút Olympos Lükiai út Lycian way Likya yolu Adrasan