2015. dec 10.

El Camino - Camino de Santiago (Szent Jakab útja) 4.Nap

írta: Zarándok Kaland
El Camino - Camino de Santiago (Szent Jakab útja) 4.Nap

Pamplona- Puenta la Reina 24 km

Csodálatos nap volt mesés tájakon és gyönyörű falvakon keresztül, eső nélkül délután már némi napsütéssel. Nehéz lesz ezt a napot felülmúlni sok szempontból, de hadd beszéljenek a képek helyettem. Mégis a nap fénypontja közvetlenül indulásom után fél órával következett be, még Pamplonában az utolsó hídra rákanyarodva. Szerintem találkoztam a Camino leghitelesebb zarándokával! Megláttam egy szó szerint csigalassúsággal haladó öregembert, aki komoly kínok közepette húzza az egyik lábat, sapkáján hatalmas kereszt, elől- hátul kagyló a nyakában és a zsákján, hátán sátor természetesen...

Megkérdeztem, hogy csinálhatok-e egy képet róla és azt a választ kaptam, hogy természetesen, ha adok neki valami ennivalót. A híd közepén azonnal ledobtam a hátizsákomat, és csináltam neki egy szendvicset. Érdekes, hogy minden nap csak egynapi kaját veszek, de tegnap alaposan bevásároltam. Még egy példa arra vonatkozóan, hogy vannak emberek, akik hajlandóak küzdeni céljaikért, mindent félresöpörve, összeszoritott fogakkal belevágni abba, amit a szívük diktál. Lehet, hogy ez az ember ezzel a tempóval csak 2015 Húsvétjára ér Santiagóba, de a lelke teljesen egyensúlyba kerül, valószínűleg élete utolsó nagy dobása által. Emberi méltóság felsőfokon!
Ma érintettük a Camino egyik leghíresebb pontját, a Perdon-hágó tetején található zarándok karaván emlékművet, ami csak fokozta mindenki elszántságát.


A képen látható fehér lovacska szívesen fogadta a felkínált kekszeket, kb. 5 percig keksz készleteim erejéig nagyon tudtunk örülni egymásnak. Egy magánház hátánál ebédeltem, padon tálalva, magánterületen, erre mi történt, amikor a tulajdonos meglátott: nem elzavart mérgesen, hanem megkérdezte kérek-e vizet vagy sört? "Vizem van, de sör jöhet..." Két percen belül kezemben volt a jó hideg sör, lefényképeztem ezt a kedves embert is. Ma este Mathias és Martin csodás spagettit készített nekünk, 10en vettünk részt a vacsorán, a "főszereplők" bemutatása később következik. Ma az Estella utáni híres borkút, Irache Bodegas a cél, az élménybeszámolók alapján sajnos nem mindig van feltöltve, kíváncsi leszek, mennyire leszünk szerencsések a mai napon.

Szólj hozzá

zarándok gyalogtúra gyaloglás zarándokút El Camino Pamplona Camino de Santiago Szent Jakab útja Puenta la Reina