2015. dec 11.

Függőhidak, ahol megremeg a lábad

írta: Zarándok Kaland
Függőhidak, ahol megremeg a lábad

Akik bevállalják, életre szóló élményben lesz részük. Pedig ha ott állsz a gyalogos függőhíd elején, előfordulhat, hogy megremeg a lábad. Útközben egy álom válik valóra vagy életed rémálma lesz belőle! Egyensúlyban vagy…?

Sky Walking Függőhíd, Mountain Nimbus, USA
A Nimbus hegységben található Észak-Amerika leghosszabb és legmagasabban fekvő via ferrata útja a Nakina Lake közelében.

 

Peak Walk by Tissot, Svájc
A Peak Walk by Tissot névre keresztelt látványosság használatáért nem kell külön fizetni, az benne van a Glacier 3000 felvonó árában. A függőhíd 107 méter hosszú, 80 centiméter széles, és akár 200 kilométer/órás szélnek is ellenáll. Egyszerre 300 embert is elbír, de a látogatók kényelme miatt csak 150-en tartózkodhatnak rajta. A projekt megvalósítása 1,8 millió svájci frankba (460 millió forint) került. A világ első olyan függőhídja, amely két hegycsúcsot köt össze. A látogatók a Glacier 3000 felvonóval mehetnek fel a Kilátó-csúcsig (View Point peak), onnan pedig átsétálhatnak a nála 5 méterrel magasabban, 2971 méteren található fő csúcshoz, a Scex Rouge-hoz.

 

Lebak Függőhíd, Indonézia
Szörfösöknek kiváló „szárazföldi gyakorlat” képességeik fejlesztésére. Számtalan gyermek a hídon keresztül jár iskolába, tehát naponta kétszer is megteszik ezt a távolságot.

 

Függőhíd az esőerdőben Pirenopólis közelében, Brazília
Ha a Goias tartományban lévő vízesésekhez vagy a híres Pirenopólis Fesztiválra látogatsz, megéri a kitérőt az az adrenalin szintet jelentősen megemelő függőhíd az esőerdőben.

 

Baliem Függőhíd, Új-Guinea
A Baliem folyó felett átívelő híd nemcsak át, hanem felfelé is halad. Azért néhány lépés hiányzik róla….

 

Trift-híd, Svájc
A jövő évi útiterveimnek egyik legjobban várt állomása! Gadmen irányából közelíthetjük meg a Trift gleccser lánchídját. A világ egyik legszédítőbb függőhídjához 90 perces túra vezet, amely 100 méter magasan feszül és 170 méter hosszú. A leghosszabb gyalogoshíd az Alpokban. Elsőként 2004-ben készült el, majd később lezárták és felújították, hogy aztán 2009 júniusában újra a nagy közönség használhassa.

 

 

Hussaini Hanging Bridge, Pakisztán
A világ legveszélyesebb függőhídjaként ismerik, ahol minden lépés maga az önmagadba vetett bizalom. A igen rossz állapotban lévő hídon a 193 méter megtétele több, mint kihívás!

 

Carrick a Rede Kötélhíd, Észak-Írország
Carrick-a-rede jelentése: "the rock on the road" = "kő az úton". Ahol a kő a kis sziget (Carrick Island) maga, az út pedig az egykori bőséges lazac raj útvonalát jelöli, mivel a lazacok megkerülték a kis szigetet ahogy haladtak nyugat felé, a "kő" pedig éppen az útjukba esett. A szigeten lazachalászat folyt évszázadokon át. A halászok kifeszítettek egy kötélhidat, 30 méterrel a tenger felett, hogy át tudjanak menni a Carrick szigetre. Télre a kötélhidat felszedik, mint ahogy tették azt az eredeti híddal 350 éven keresztül. A híd maga 20 méter hosszú, 1 méter széles, kb. 30 méteres szakadékkal maga alatt.

 

Highline 179 Függőhíd, Ausztria
A 112 méter magasságban átívelő B179 országút feletti függőhíd 405 méter hosszú és 1,2 méter széles.

 

Capilano Függőhíd, Kanada
Festői környezetben, a British Columbia tartományban található Capilano folyó fölött sétálhatunk át a 140 méter hosszú hídon. A függőhíd 70 méter magasan húzódik a folyó felett, garantálva a lélegzetelállító pillantásokat lefelé és felfelé is. Olyan mesés erdős területen található, amit a szintén a fellegekbe meredő fákra szerelt kisebb hidakon keresztül járhatunk be.

 

 

Langkawi Sky Híd, Malajzia
Tengerszint feletti 687 méteres magasságból, a maláj esőerdők fölé emelkedve nyújt teljes panorámát és a híd közepéről csodálhatjuk meg az aprócska szigeteket és erdős környezetet. Ha nem tiszta az idő, az sajnos jelentősen csökkenti a látótávolságot.

 

High Rope Kötélhíd, Ausztria
Mondsee közelében található Európa legveszélyesebb kötélhídja egy kalandparkban.

 

Mekong Függőhíd, Kína
A 6 országon keresztül  haladó Mekong folyó (Kína, Burma, Laosz, Thaiföld, Kambodzsa és Vietnám) néhol csak csordogáló kispatak, néhol viszont vadul tomboló hatalmas folyam.

 

Crevasse Híd, Mount Everest, Nepál
Az Everest déli oldalról történő mászásának sokak szerint a Khumbu-jégesés leküzdése a legkritikusabb szakasza jégtornyok és hatalmas szakadékok között. Egy 700 m szintkülönbségű függőgleccserről van szó, mely napi néhány métert is képes mozogni és a hőingadozásnak is köszönhetően jégtornyai időnként ledőlnek, hasadékai tágulnak illetve összehúzódnak.

 

Titlis Híd, Svájc
A világ legmagasabb függőhídja a Titlis, mely 3000 méteres magasságban található. A hossza 100 méter, míg az alatta elnyúló gyilkos mélység közel 500 méter. Az őrületes magasságban lévő híd egy biztonsági korláttal is el van látva a kapaszkodó korláton felül, amelyhez bárki kikötheti magát.

 

 

Kanka Fahíd, Kashmir Himalája, India
Itt még a cipő selfie is nagy bátorságnak számít az áradó folyó felett néhány méterre.

 

Csangcsiacsie Nemzeti Park, Kína
Elkészült a szerkezete a világ leghosszabb és legmagasabban húzódó üvegpadlós függőhídjának a kínai Hunan tartományban, a Csangcsiacsie nemzeti parkban. A 400 méteres mélységű kanyon felett húzódó híd 430 méter hosszú, 6 méter széles, kibírja 800 ember súlyát.  A két szikla között feszülő hidat 2016 május elsején a turisták millióit mozgásba hozó jövő májusi aranyhét kezdetekor nyitják meg a nagyközönség számára.

Szólj hozzá

zarándok gyalogtúra gyaloglás Peak Walk by Tissot Sky Walking Függőhíd Mountain Nimbus Lebak Függőhíd Baliem Függőhíd Trift-híd Hussaini Hanging Bridge Carrick a Rede Kötélhíd Highline 179 Függőhíd Capilano Függőhíd Langkawi Sky Híd High Rope Kötélhíd Mekong Függőhíd Crevasse Híd Titlis Híd Kanka Fahíd Csangcsiacsie Nemzeti Park