2015. dec 27.

A világ legszebb vándorútjai I.

írta: Zarándok Kaland
A világ legszebb vándorútjai I.

Földünk spirituális gyalogtúrái és zarándokútjai

Földünk legszebb gyalogútjai és gyalogos ösvényei tökéletesen példái a „kevesebb, mégis lehet több” gondolatnak. Minél nehezebb a csomagod, annál nagyobb a veszélye, hogy megsérülsz vagy megbetegszel illetve annál lassabban haladsz! A hosszú távú túrázás egy tökéletes vetülete annak, hogyan is tehetsz többet, de kevesebbel! Megtanít arra, hogy mi fér bele a csomagodba és mi nem. Mi az ami szükséges az ÉLETEDBEN és mi az, ami egyáltalán nem!

De a vándor- és zarándokutak szépsége nem csak a megcsodált különleges természeti szépségekben és ezen utak spirituális erejében rejlik, hanem az ott megismert emberek segítőkészségében és empátiájában. Az ösvény angyalai és random személyek ajánlják fel pont akkor a segítségüket, amikor a legnagyobb szükségünk van rá. A magas szintű elfogadás ezernyi pillanata és ennek semmihez nem hasonlítható csodálatos atmoszférája adja ezeknek a gyalogosan megtett kilométereknek az igazi lényegét, ebből tudunk a későbbiekben építkezni a hétköznapok során.

Az élet csodája univerzális, felöleli az egész világot, nem korlátozódik egyetlen területre, nem szűkíthető le egyetlen vidékre, mint ahogy vándorlásaink sem. Az új célok és célpontok kitágítják az elmédet és a szívedet, kimozdítanak saját magadból, érdekeidből és addigi világodból! Olyanokhoz is közel kerülhetsz, akikhez egyébként soha nem tennéd, barátja, testvére leszel mindennek és mindenkinek.

Személyre szabottan próbáljon mindenki saját lelkivilágának és megérzéseinek megfelelően célokat kitűzni egy – egy vándorútra, zarándoklatra vonatkozólag. Szerintem a felsorolt gyalogtúrák során mindegyikben van legalább egy olyan pont, ahol megtisztulhat a lelkünk. Ha ott azon a helyen meg tudjuk élni a pillanatot a hely varázsának is köszönhetően, akkor lelkiekben gazdagabban és feltöltődve térünk vissza majd utunkról!

Miről is szól az élet és mi az élet értelme? Ebben a mára már követhetetlenül felgyorsult világban, az emberek nagy része rossz irányba halad. Minden információt be akar szerezni és minden materiális jószághoz betegesen ragaszkodik. Egyre többet és többet akar, nem észlelvén, hogy minél jobban meg- és leterheli önmagát, annál kevesebbet ér az élete. Mondhatnánk azt is gúnyosan, hogy egyre jobban elveszik a vállalásainak és materiális javainak útvesztőiben, egyre jobban és mesterségesen csökkenti az életben igazán értékes dolgokra fordítható idejét és energiáját! Minél nagyobb terhet cipelsz, annál nehezebb a csomagod! Az életed csomagja! Az ember birtoklásvágya egyben megszabja az egyes emberek korlátait is! Pedig az életben a kevesebb teher lehetővé teszi, hogy TÖBB legyen az életed!

Na, akkor lássuk, hol tapasztalhatod meg és élheted át ezeket a csodákat, spirituális élményeket.

Először az európaiakat vegyük sorba:

Alpok-Adria átkelés, Németország/Ausztria/Olaszország
A müncheni városházától (Marienplatz) a velencei Szent Márk térig 520 kilométert tesznek meg a kihívásokat kedvelő túrázók, ugyanis ez a szakasz egy gyalogos hullámvasút, folyamatosan hatalmas szinteket emelkedve és süllyedve. A túra legmagasabb pontja a Friesenberg 2.904 méteres csúcsa. A 28 szakaszra osztott túrán a teljes távolságban belül 40.000 méter szintkülönbséget kell teljesíteni, ami napi átlagos 1.425 méter szint megtételét vetíti előre.

 

Haute-Route, Franciaország/Svájc
Megannyi vélemény szerint az európai hegyi vándortúrák csúcsa! Az útvonal a Mont Blanc lábai előtt megbúvó kisvárosból, Chamonixból indulva az Alpok szívébe vezet a svájci Zermattig. Megnézheted a legvadabb falakat, a legnagyobb kihívást jelentő csúcsokat. Végigjárod azokat a helyszíneket, ahol az alpinizmus legnagyobb küzdelmei folytak, a kezdetektől, egészen napjainkig. Természetesen mindezt biztonságos távolból, jól kitaposott turistaútról, vagy szelídebb gleccserről teheted meg, házról házra járva, egy jól ismert, klasszikus útvonalon. A 180 km alatt végig a tengerszint feletti 3.000 méter alatt marad az útvonal, ezért speciális felszerelés nem szükséges a túra teljesítéséhez.

 

El Camino – Camino de Santiago
St. Jean Pied de Port-ból indulva Santiago de Compostelán keresztül egészen Finisterréig több, mint 900 kilométert gyalogolva lehet elérni a középkorban a világ végének hitt Finisterre-fokot.

A Föld energiavonalainak mentén haladó Camino Franciaországban kezdődik, áthalad a Pireneusokon, s keletről nyugatra tartva átszeli Észak-Spanyolországot, mígnem eléri a híres santiagoi katedrálist, amelyben Szent Jakab földi maradványai nyugszanak.
Ez az út egyfajta számvetés, hiszen én úgy gondolom, hogy a Camino energiája segít az embereknek abban, hogy önmagukról elgondolkodjanak és önismeretre tegyenek szert. A Camino alatt állítólag mindenki találkozik valakivel, akinek fontos mondanivalója van számára.
„ A Camino megmutatja a múltat és a jövőt, és közben rájössz, ki is vagy valójában…”

 

GR10
A GR10 túraútvonal a Pireneusok északi végén kezdődik és az Atlanti-óceántól az egész hegységen végig vonulva, a Földközi-tenger partvidékén ér véget. Átszeli Franciaországot, Andorrát és Spanyolországot.
Az út arculata végig magashegyi, alpesi, néhol képeslapra illő falvakkal tarkítva. Az út során szálláshelyeket is lehet találni hegyi házakban, ahol ha konyha is van, a helyi specialitásokért igencsak megéri betérni. Nem könnyű túra a GR10-et, mert a napi etapok nagy szintkülönbségeket tartalmaznak. Összesen 48.000 méter szintkülönbséggel teljesíthető a 866 km. Az út egyik legszebb része egy 130 km-es szakasz, mely érinti a csodálatos piramis formájú Pic d'Anie csúcsot a Pas d'Azuns hágó felett, valamint Lescun települést, amely a tűhegyes csúcsok között megbúvó völgyben a Pireneusok legszebb falva.
Az út szépségével kombinálva sok történelmi emléket is megtalálunk itt. Többek között egy 18. században készült ösvényt, amelyet a favágók építettek a hajóépítéshez szükséges fák kitermelésekor, a francia hadiflotta megépítéséhez. Előny, hogy a Pireneusok relatív tengerszint feletti magassága nem túlságosan magas a legmagasabb pontja is csak 2400 méter körüli, így nincs szükség hegyi akklimatizációra.

 

GR20
Korzika a Mediterráneum gyöngyszeme, a Szépség szigete. Itt mindent virágszőnyeg borít, zöldellenek a hegyek, mélykék az ég és a tenger. Igazi kalandprogram minden felfedezőnek és természetkedvelőnek egyaránt, hihetetlen változatosságú tájainak köszönhetően.  A vadregényes táj, a hegyek és a tenger együttese olyan csodálatos légkört és egyedi hangulatot teremt ezen a vidéken, hogy minden nehézségért és a túraösvényeken nehezen megtett lépésért kárpótol. Ez a vad, csodálatos mediterrán sziget mindenki számára felejthetetlen élményeket rejteget. Az összes közül a GR20-at tartják Európa legnehezebb, de egyben legszebb hegyi túrájának is. Az út során bepillantást nyerhetünk Korzika sokszínű, vadregényes világába. A túra átlagosan 12 napot vesz igénybe, de a „hagyományostól” eltérő útszakaszokkal is teljesíthető. Az útvonal mentén végig megtalálhatóak a jelzések, fehér-piros csíkkal jelölve. A jelzések mintegy 50 méterenként követik egymást, de sokszor komoly tájékozódó képességre és víztartalékra van szükség. Korzikán a szigeten átívelő hegységet bejáró útvonal a GR20 vezet át, de ennek bejárása komoly trekking tapasztalatokat kíván. A teljes túra 170 km hosszú, közel 10.000 méteres szintkülönbséggel. A hegység próbára teszi a kalandorok teljesítőképességét, cserébe viszont csodálatos panorámával és a csörgedező patakok élményével ajándékoz meg az érintetlen tájon át.

 
 

 Szent Olaf útja, Norvégia
A Szent Olaf zarándokút mentén számtalan kulturális kincs rejtőzik. A skandináv természet, az északi kultúra és a helyi specialitások tökéletes egyvelegét kínálja ez a zarándokút. Oslo és Trondheim közötti szakasz az elejétől a végéig egy csodálatos utazás, átélve a norvég tradíció és vendégszeretet összes megnyilvánulását, hiszen már a középkorban is ez az út vezetett Oslo és Trodheim között. A teljes szakasz hossza 641 km.
A norvég Szent Olaf zarándokutat 2010 májusában vette fel az Európai Tanács az Európai Kulturális Útvonalak közé másodikként a zarándok utak közül (1987 Szent Jakab Útja volt az első).

 

Kungsleden azaz a Királyok Útja, Svédország
Svédország északi részén, az Északi Sarkkör környékén vezet ez a 432 km hosszú, nagyjából észak-dél irányultságú turistaútvonal. Nagyon népszerű túrának számít és nemcsak hazájában, hanem Európa nagy részéről, sőt a tengerentúlról is jönnek ide túrázók, hogy megcsodálják a Svéd Lappföld érintetlen köves, sziklás vidékét. A turistaútvonal nem újkeletű, már a század elején foglalkoztatta az ottani turistatársaságot a gondolat, hogy közelebb hozzák az emberekhez az országnak ezt a részét. Nemcsak az útvonalat jelölték ki, hanem egymástól körülbelül egynapi járóföldre kis kunyhókat építettek, ahol a fáradt túrázó megpihenhet. Ezek a kis kunyhók mára már nagyobbacska komplexumokká fejlődtek, ahol a körülményekhez képest szinte már luxus szinten lehet pihenni.

 

Via Francigena
A Via Francigena egy, az angliai Canterbury-től induló zarándokút, amely az itáliai városokat az Alpokon túli területekkel, a mai Franciaország, illetve az egész Frank birodalom térségével kapcsolta össze.
Nagy Konstantin császár 313-ban hozott milánói ediktuma után, amely szabad vallásgyakorlatot biztosított a keresztények számára, a Via Francigena nagyobb jelentőségre tesz szert. Az első dokumentum, amely az út állomásait megemlíti, 990-ből származik, és Canterbury érseke, a „komoly” jelzővel illetett Sigeric nevéhez fűződik. A főpásztor Canterburyből elzarándokolt Rómába, hogy XV. János pápa kezéből vegye át a Péter utódjával való egységet jelképező palliumot (azaz az érsekek hivatali jelvényét. Hazájába visszatérve felsorolta zarándoklata egyes állomásait. 1985-ben
Giovanni Caselli firenzei grafikus és művelődéstörténész tárta fel ismét az útvonalat az első (Sigeric érsek által) lejegyzett zarándoklat írásbeli emlékei alapján. Az útvonal nem volt állandó, inkább apátságokat érintett, mint nagyobb városokat. A nagyjából 80 szakaszból álló út teljes hossza kb. 1700 km.

 

Assisi-Róma zarándokút, Assisi Szent Ferenc nyomában
Hegyeken-völgyeken, varázslatos hangulatú középkori városokon keresztül és évszázados kápolnák előtt elhaladva, csendes ösvényeken, nyugodt erdei és egykori római utakon, de mindvégig Szent Ferenc szellemiségének légkörével átitatva. Olaszországban Assisi Szent Ferenc nyomdokait követheti az a zarándok, aki a közép-olaszországi gyönyörű, hegyes-völgyes táj békességében akarja edzeni testét- lelkét. A 280 km-es, Toscanat, Umbriát és Laziót átívelő zarándokút, amely bejárja Szent Ferenc életének legfontosabb állomásait és a Rieti-völgy ferences rendi kolostorait, hivatalosan 12 szakaszból áll. 2016 ismét Szent Év lesz, ráadásul különleges Szent Éve a Katolikus Egyháznak. Ferenc pápa megválasztásának második évfordulóján Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában tartott nagyböjti bűnbánati szertartás keretében hirdette meg a rendkívüli szentévet az irgalmasság jegyében. A jubileumi szentév megnyitása egybeesik a II. Vatikáni Zsinat bezárásával 1965-ben, és ezért is különleges jelentőségre tesz szert , arra indítva az egyházat, hogy folytassa a II. Vatikáni Zsinat megkezdett művét. Egy különleges érv és év az Assisi-Róma zarándokút teljesítésére!

 

Lükiai Út, Törökország
Sokak szerint a világ egyik legszebb gyalogos ösvénye és vándorútja, a természeti és történelmi csodák valamint a gyaloglás és strandolás tökéletes kombinációja! Barangolás virágokkal teli réteken, hófödte hegycsúcsok alatt és kristálytiszta hegyi patakok mellett. Strandolás eldugott és félreeső öblökben, de egy utazás a kultúra szerelmeseinek is, hiszen napról-napra ókori görög, római és perzsa eredetű régészeti lelőhelyek, ezeréves sziklasírok, elsüllyedt városok és bizánci templomok hozzák vissza a letűnt korok varázslatos hangulatát.
Lükia egy ókori földrajzi egység. Nevét a lukkák népének görög alakjáról kapta. Félszigetszerű hegyvidék Kis-Ázsia délnyugati tengerpartjának sűrű erdővel borított részén, a mai Törökország  területén. Független városállamok szoros szövetsége volt, melynek története legalább Krisztus előtt 1250-ig nyúlik vissza. Fethiyetől Antalya-ig terjed. Az út során Demrében találjuk Szent Miklós templomát, amely népszerű az ortodox zarándokok körében. A magyar köztudatba Mikulás néven bevonuló, rénszarvas szánon, piros ruhában röpködő legendás alak mögötti valós személy nem más, mint a mai Törökország területén született Szent Miklós. Szent Miklós Patara városában látta meg a napvilágot a III. században. Szent Miklós egészen addig ott élt, amíg a 80 km-rel nyugatabbra fekvő Myra (mai nevén Demre) település püspökévé nem nevezték ki. A Mikuláshoz fűződő legendákkal ellentétben ezen a mediterrán éghajlatú vidéken soha nem havazott.


-->

Szólj hozzá

zarándok gyalogtúra gyaloglás zarándokút Magyar Zarándokút via Francigena di San Francesco GR20 Lükiai út Lycian way Camino de Santiago Szent Jakab útja Alpok-Adria átkelés Haute Route GR10 Szent Olaf útja Kungsleden Assisi-Róma zarándokút

A bejegyzés trackback címe:

https://zarandokkaland.blog.hu/api/trackback/id/tr518201794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fairy.hu · http://fairy.hu/ 2015.12.31. 13:48:57

Szerintem beleillik a sorba az Országos Kéktúra is...