2015. dec 31.

El Camino - Camino de Santiago (Szent Jakab útja) 15.Nap

írta: Zarándok Kaland
El Camino - Camino de Santiago (Szent Jakab útja) 15.Nap

Boadilla del Camino - Carrion de los Condes 26 km

Végre egy kis változatosság, Boadillat elhagyva a Canal de Castillahoz értem, egészen a Fromista szélén található zsilipig haladtam mellette. A 207 km hosszú és 49 zsilippel szabályozott csatornát a 18. században építettek és az Atlanti- óceánig szállították a gabonát rajta. A 20. század második fele óta már csak mezőgazdasági öntözésre és vizitúrákra használják. Viszont Fromista után 20 km-en keresztül egészen CLC-ig az országút mellett halad a Camino.

Ez volt a legkiábrándítóbb nap, még az első 6 km szépsége sem tudta megmenteni... Az utolsó 15 km-en akkora szélviharban jöttem, hogy egyik kezemmel végig fognom kellett a kalapomat. Egyszer mégis elfújta, rögtön az út másik oldalán lévő korlát felett egy 6 méteres gödörben, a "dzsindzsa" közepén landolt. Szeretem a kihívásokat, de erről a kalap megmentő hadműveletről szívesen lemondtam volna.

 

De ez(ek) a szakasz(ok) is része(i) a Camino-nak és ezt el kell tudni fogadni. A Palencia tartományban legyalogolt szakaszok is a Camino szerves részét képezik, így téve teljessé a tapasztalatok és tapasztalások széles skáláját. Semmi sem véletlen, sem a zarándokút hossza, sem a tájak és időjárási körülmények változatossága és sokrétűsége! Azért nem véletlen, mert például a mai kiábrándító szakasz is hozzátartozik az Út komplex mondanivalójához...
Számomra megdöbbentő és elfogadhatatlan, amit sok zarándok (elsősorban amerikai) tesz, hogy a gyaloglás és a táj monotómiája és a gyakori szélviharok miatt egész egyszerűen a Burgos- Leon szakaszt busszal teszik meg. Mégis milyen emberek azok, akik még egy keresztény zarándokúton is becsapják önmagukat...???
Ha valaki a divattrendeknek megfelelően választ úticélt, akkor menjen Disneylandbe vagy az orosz turisták után a Cote d'Azure irányába!
Szerintem szégyenteljes, hogy a spanyol állam azoknak is kiállítja a compostella-t (zarándokút teljesítéséről kiállított bizonyítvány), akik az utolsó 100 kilométert teljesítik csak. Sokan jönnek az utolsó 100 km-re, Sarriatól tumultus várható már most is. Arról nem is beszélve, hogy mennek 20 km-t taxival, majd begyalogolnak 5 km-t a szállásig, hogy pecsétet szerezzenek. Aztán diadalittasan bevonulnak Santiago-ba is, majd otthon meg lobogtatják a compostella-t! Szánalmas.... Nem mondhatom el őszintén a véleményemet, mert kiskorúak is olvassák a beszámolómat.
Holnap 40 felett megyek, majd kedden 32 km-t tervezek. Remélem, még Santiago előtt visszaelőzöm azokat az embereket (?), akik a Burgos- Leon 182 km távolságot elcsalták ebből a fantasztikus testi-lelki utazásból.
Egyebként valahol Burgos közelében léptem át a képzeletbeli 500-as kilométerkövet, illetve állítólag a holnapi úticélom, Sahagun jelképezi az Út közepét.

Szólj hozzá

zarándok gyalogtúra gyaloglás zarándokút El Camino Camino de Santiago Szent Jakab útja Boadilla del Camino Carrion de los Condes