2016. jan 01.

A leginkább utazásra inspiráló filmek

írta: Zarándok Kaland
A leginkább utazásra inspiráló filmek

"Mert utazni jó,....!"

Láttál már olyan filmet, amely megnézése után késztetést éreztél, hogy azonnal bepakolj a bőröndödbe és a forgatás helyszínére utazz? A sikeres filmek mindig is megmozgatták az embereket, a forgatási helyszínek szép lassan a rajongók zarándokhelyévé váltak. Sokan látogatják az olyan helyszíneket, amelyeket egyszer már a filmvásznon megcsodáltak. Íme a legjobb utazással kapcsolatos filmek, melyekből ötletet meríthetsz a következő kihívásokhoz és kalandokhoz!

Utazás Dardzsilingbe (The Darjeeling Limited - 2007)
Édesapjuk halála után a három testvér
egy vonaton találkozik, főszerepben Bill Murray, Adrien Brody, Jason Schwartzman és Owen Wilson. Francis, a legidősebb testvér elhatározza, hogy újra összehozza a családot. Erre mi sem tűnik alkalmasabbnak, mint a hosszú, kalandos vonatozás, keresztül egész Indián. A végcél, hogy felkeressék anyjukat, aki néhány esztendővel korábban minden előjel nélkül elköltözött tőlük és most Patricia nővérként a Himalája lábainál él. A három testvér útja azonban letér a vágányról, amikor a körülmények véletlen összjátéka folytán a sivatagban találják magukat. Ez a film jól bemutatja India gyönyörű kultúráját és sokszínűségét, de egyben rendezetlenségét is. Maga a film eléggé belassul a kezdeti őrült tempó után, de az első 5 percet kár lenne kihagyni…

 

Tracks (2013)
Robyn Davidson könyve alapján készült forgatókönyv. A saját történetét meséli el, hogy egy egyedülálló nő miképpen szeli át a hatalmas ausztrál sivatagot gyalogosan 1.700 mérföldön keresztül. Eredetileg Robyn Davidson 1977-ben Alice Springs-től indulva jutott el az Indiai Óceánig az ausztrál sivatagon át hűséges kutyája és négy teve kíséretében. Kalandozása során találkozik a National Geographic fotósával, Rick Smolannel, aki végül úgy dönt, elkíséri a nőt és végig dokumentálja a gyalogtúrát.


A motoros naplója (The Motorcycle Diaries – 2004)
Ernesto Guevara 23 éves orvostanhallgató, a 29 éves Alberto Granado biokémikus. A romantikus kalandokat kedvelő barátok egy rozoga Norton 500-assal hagyják el Buenos Airest. Bár nyolchónapos utazásuk során a motor cserbenhagyja őket, nem adják fel - stoppolnak, és folytatják az útjukat. Az emberek révén, akikkel útközben találkoznak, más szemmel kezdik látni Latin-Amerikát, a változatos tájak is átformálják véleményüket a kontinensről. Eljutnak Machu Picchu romjaihoz, ahol az inka örökség rendkívüli jelentősége mély benyomást gyakorol rájuk. Amikor Peruba érkeznek, egy Amazonas-menti lepratelepre, mindketten megkérdőjelezik annak a fejlődő gazdasági rendszernek az értékét, amely olyan sokak számára nem jelent semmi haladást. A telepen szerzett tapasztalataik következtében etikai és politikai nézeteik is gyökerestől megváltoznak, ami erőteljesen meghatározza majd további életútjukat. A motoros naplója Alberto Granado és a később "El Che" néven ismertté vált férfi útinaplóján alapul.

 

Bakancslista  (The Bucket List – 2007)
A bakancslista azon dolgok sora, amelyeket az ember meg akar tenni az életben, mielőtt feldobná a bakancsot. Carter Chamber is kénytelen összeírni, amikor kórházba kerül. A milliárdos Edward Cole, akit csakis a pénzcsinálás érdekel, szintén kénytelen szembenézni az elmúlással, és osztozni a kórházi szobán Carterrel. A két, egymástól teljesen különböző ember elhatározza, hogy hátralevő idejükben végrehajtják mindazt, amiről álmodoztak. Morgan Freeman és Jack Nicholson zseniális alakítása mindenkit elgondolkodtat, mit is lenne még érdemes mindenképp megnézni a világ ezernyi csodája közül…?

Út a Vadonba (Into the Wild – 2007)
Ha valaki esetleg még nem látta az „Út a Vadonba” című filmet, akkor javaslom, hogy gyorsan pótolja, mert jó képet fest csodálatos képkockákkal „az életben mi is a fontos és értékes” gondolatokkal kapcsolatban és láthatóvá teszi a meg nem alkuvás, a bátorság és az életkedv csodáját. Nálam mindenképpen az első helyen áll, ha egy film mondanivalóját és az abban felsorakoztatott természeti szépségeket is górcső alá vesszük.
A 22 éves Christopher McCandless most diplomázott, ígéretes jövő előtt áll, de a biztos pálya helyett az ismeretlent választja és kalandot keresve nekivág Amerikának. Ami ezen az úton történik az ifjú utazóval, az számtalan ember számára vált örök szimbólummá. McCandless útja a dél-dakotai búzamezőktől a Colorado folyó zuhatagain és egy kaliforniai neohippi kolónián át egészen Alaszka áhított, ám veszélyes vadonjáig vitt. Eközben olyan érdekes emberekkel találkozott, akik döntő hatással voltak gondolkodására és akik életét ő is megváltoztatta.

Vadon (Wild - 2013)
Cheryl fiatal, mégis úgy érzi, mindent elveszített. Az élete összeomlóban van (és ő is mindent elkövetett, hogy tovább omoljon), de lát kiutat. Csak nagyon hosszút. Bár életében nem kirándult, egy hirtelen ötlettől vezérelve vándorútra indul. Több mint 1500 kilométert gyalogol az Egyesült Államok nyugati partvonalán a Pacific Crest Trail egy szeletét teljesítve. A mexikói határtól a kanadai határig terjedő California, Oregon és Washington államokon átívelő 4.265 km-es teljes PCT szakasz a táj változatosságát és sokszínűségét illetően felülmúlhatatlan, valószínűleg egyetlen más vándorút sem tud ebben a tekintetben versenyezni vele. Cheryl átkel a Mojave sivatagon, megmássza a Sierra Nevadát, végiggyalogol Kalifornián és Oregonon, kibírja a havat és a forróságot. És legfőképpen: a magányt. Hosszú útja során persze sok emberrel találkozik, köt barátságokat és túlél néhány ijesztő kalandot: de az igazi társaságát a múltjából meríti. Menet közben a régi, elrontott élete szereplői kísértik. Egy road movie nem igazán igényli a konkrét sztorit, hiszen a történet az utazás maga. Itt a siker leginkább azon múlik, hogy az utazó személyisége fejlődik-e valamennyit a megtett kilométerek és az átélt élmények hatására illetve a főhős olyan figura-e, akivel a néző együtt tud érezni. Ezen szempontok alapján azt mondom, hogy a Vadon számtalan értéke ellenére nagyon elmarad az Út a Vadonba című film minőségi színvonalától!


Forrest Gump (1994)
Bár sokan nem tudják, de a Forrest Gump is egy könyvadaptáció. A könyv Winston Groom (1944) tollából született, és "Avagy egy együgyű fickó feljegyzései" címen látott napvilágot. Később, 1994-ben a tengerentúlon megszületett mozgókép formában is. A film világszerte hatalmas bevételt produkált, illetve ez hozta meg Tom Hanks számára az igazi áttörést. Winston Groom egyébként megírta a film folytatását, Forrest és Tsa. címmel, bár ez sosem állt kamerák elé.
A georgiai Savannah városka árnyas buszmegállójában különös mesemondó üldögél. Forrest Gump mindent látott és mindent átélt, de nem mindent értett. Nem éppen a legfényesebb elme. Forrest Gump semmi egyebet nem csinált, mint jelen volt a XX. század minden fontos eseményén a focipályától a harctérig, az elnökök klubjától a médiavitákig, míg végül meg nem pihent egyetlen igaz szerelme karjában. Forrest Gump „kicsit lassabb a többieknél”, de rendkívül becsületes és jólelkű fiú. Különös véletlenek azonban hozzásegítik, hogy az 1950-es évektől 1970-ig Amerika minden jelentős eseményén részt vegyen, és minden jelentős személyiségével találkozzon, köztük: Elvis Presley-vel, JFK-vel, Lyndon Johnsonnal, Richard Nixonnal. Forrest elvégzi a főiskolát, harcol Vietnámban, élsportoló lesz, az egyetlen probléma csak az, hogy túl buta ahhoz, hogy megértse ezen fontos események jelentőségét. A "Forrest Gump" egy megindító romantikus mese egy ártatlan amerikairól, aki pont abban a korban élt, amikor Amerika elveszíti ártatlanságát…

Walter Mitty titkos élete (The Secret Life of Walter Mitty - 2013)
A James Thurber novelláján alapuló film egy igazi „valósítsd meg végre önmagad” mozi, kötelező tananyag lehetne minden depressziósnak és biztonsági játékosnak, ritkán látni ennél tisztább és inspirálóbb üzenetet. Csodálatos operatőri munka, zseniális filmzenével fűszerezve! Walter egy lapkiadó vállalat félénk munkatársa. A szürke hétköznapok elől a férfi az álmaiba, a fantázia világába menekül. Ez a világ pedig tele van akcióval, hősiességgel és romantikával, melynek mind-mind ő a főszereplője. Ennek megfelelően volt már szuperkém, szuperhős és hősszerelmes is. Egy nap azonban élete legkülönösebb kalandja vár rá, egy elveszett negatív után nyomozva bejárja a világot, és közben végre nem a saját fejében, hanem a valóságban történnek vele izgalmas és meghökkentő dolgok. Ez a film ismét jól példázza, ha hajlandóak vagyunk kilépni a komfort zónánkból, az gazdagabbá teszi az életünket. Az élet pedig egy félelmetesen nagy kaland „...., szállj szembe a veszéllyel, döntsd le a falakat,….”!

Vicky Cristina Barcelona (2008)
Woody Allen filmje tökéletesen alkalmas arra, hogy a nyári kalandozásokra ráhangolódjunk. A történet főhőse két amerikai nő, akik Barcelonába utaznak hosszú vakációra, ahol Vicki a városba, Christina pedig egy festőbe lesz szerelmes. A józan és jegyben járó Vicky a katalán kultúrát tanulmányozná és nem akar kalandokba bonyolódni. A szertelen Cristina viszont a boldogságot és az élet értelmét szeretné megtalálni a maga keresetlen módján, miután első rövidfilmje a szerelemről nem hozta el neki a sikert. Mindkettőjük életét felkavarja, mikor megismerkednek Juan Antonioval, a sármos festővel és annak lökött és közveszélyes exnejével, Maria Elenával. Lehengerlő egzotikus helyszínek és a spanyol vidék romantikus hangulata tökéletesen átjön a képernyőn keresztül is, és azonnal magával ragadja a nézőt.

Bor, mámor, Provence (A Good Year - 2006)
A bankár Max új tranzakciójának sikerét beárnyékolja bácsikája halálhíre. Miközben Franciaországba utazik, ahol kastélyt és szőlőbirtokot örökölt, a munkaadója vizsgálatot indít ellene. Kiderül, hogy a pincészet sokat érhet. Max maga sem tudja, mihez kezdjen, vegye át az irányítást, vagy értékesítse. Az emlékei mellett sok idejét foglalja le Fanny, az étterem tulajdonosnője. Az álmodozásnak vége szakad, amikor felbukkan Christie, a nagybácsi törvénytelen lánya. Max szerint viszont szélhámos. De nem ez az egyetlen rejtély a nagybácsi és a birtok életében. Az angol bankár, Max Skinner egy omladozó provance-i szőlőhegyet örököl Henry bácsikájától. Max nem szándékozik letelepedni Le Griffon-ban, minél előbb értékesítené a birtokot a teljes borászatával együtt. Menet közben azonban váratlan dolgok húzzák keresztül a számításait: egyrészt felidézi a régi emlékeket, összebarátkozik a helyi vincellérrel, megjelenik Henry bácsi rég elveszett lánya, illetve még a szerelem is itt toppan be az életébe.

Napsütötte Toszkána (Under the Tuscan Sun - 2003)
Frances sikeres és boldog írónő volt egészen addig, amíg házassága zátonyra nem futott. Az alkotói válságát is képtelen legyűrni, ezért barátnője egy repülőjeggyel ajándékozza meg, és elküldi Olaszországba pihenni és feltöltődni. a nő hirtelen Olaszország toszkán régiójában találja magát, ahol mindent szeretne újrakezdeni. Frances az elhanyagolt, ódon villában kap szállást és szinte pillanatok alatt elvarázsolja a környezet szépsége, a kisváros és lakóinak melegsége. A gyönyörű írónő azonnal beleszeret Toszkána lélegzetelállító szőlőültetvényeibe és ősi villáiba, mint ahogy mindenki, aki megnézi a filmet. Hirtelen ötlettől vezérelve elhatározza, hogy hátat fordít eddigi életének és megvásárolja a villát.

A part (The Beach - 2000)
Richard, azért utazik el Thaiföldre, hogy valami kalandosra, igazira bukkanjon. Egy olcsó bangkoki szállodában megismerkedik két franciával, Etienne-nel és Francoise-zal, valamint egy idősebb világutazóval, Daffyvel, aki egy titkos sziget valószínűtlen történetét mondja el Richardnak. A fiú rábeszéli Francoise-t és Etienne-t, hogy együtt induljanak útnak a szigetre, melyet Daffy térképe alapján akarnak megtalálni. Mikor elérik úti céljukat, hozzájuk hasonló utazók kis közösségét találják a szigeten. Ko Phi Phi Lee szigetén Maya Bay kristálytiszta partja és tengervize ámulatba ejt minden utazni vágyót!

Levelek Júliának (Letters to Juliet - 2010)
Az Amanda Seyfried főszereplésével készült Levelek Júliának című gyönyörű szerelmi történetet elsősorban Firenzében forgatták, de a filmben megjelenik Verona, Siena, és életre kel a meseszép Toscana is a maga régi mediterrán kis villáival, és macskaköves óvárosaival. Az újságírói álmokat dédelgető Sophie a munkamániás szakáccsal, Victorral él. A férfit jobban izgatja az étterme megnyitása, mint a menyasszonya. A pár Veronába utazik egy romantikus kirándulásra. Sophie bánatára Victor nem vele, hanem a helyi ételekkel és italokkal van elfoglalva. Egyedül indul hát a város felfedezésére. Júlia házánál egy ötven éve írt levélre bukkan, melynek írója az ifjúkori olasz udvarlója után kutat. Sophie válaszol neki, mire meglepetésére előkerül a levél írója. A lány csatlakozik Claire-hez és az öntelt unokájához, együtt indulnak a rég elvesztett kedves után.

Ízek, imák, szerelmek (Eat Pray Love - 2010)
Az Ízek, imák, szerelmek egyike azon filmeknek, melyek örökre megváltoztatták a nők életét. A filmben Julia Roberts körbeutazza a Földet, hogy megtalálja önmagát, miközben kedvet csinál a nézőknek az utazáshoz és az önfelfedezéshez. Liz utazik kontinensek között, miközben lelke is utazik és próbálja megtalálni a nyugalmi egyensúlyát, ami körül bolyong, de sose ott lyukad ki, ahol boldog lehetne. Bölcseletekben gazdag egy éve alatt sok mindenre ráébred, és megtalálja azt a lelki megnyugvást, amiért feladta előző életét, házasságát, lakását, munkáját. A vágások, a helyszínek, hangulatok beszippantják az embert és elrepítik egy másik világba. Nem a mozi világába, nem is egy rózsaszín álomvilágba, hanem egy ízesebb, a hétköznapitól eltérő gondolatokkal, élményekkel teli térbe és időbe. Ezúttal a terítékre kerülnek Olaszország mennyei ízei, India meghitt jógatáborai, és Bali meseszép tájai, ahol megtalálhatjuk a lelki békénket. Az Ízek, imák, szerelmek egy hosszú, ezoterikus utazós film rengeteg életvezetési tanáccsal, gyönyörűen fotózott csodálatos helyszínekkel.

Szólj hozzá