2016. jan 05.

Földünk legszebb gyalogos ösvényei

írta: Zarándok Kaland
Földünk legszebb gyalogos ösvényei

Néhány napos varázslatos gyalogtúrák

Túraútvonalakat a világ minden pontján találsz, de csak néhány olyan látványos, hogy felvegyed őket mindenáron a bakancslistádra. Bármi is legyen az oka, hogy útnak indulsz, ezeken az ösvényeken garantáltan többet kaphatsz, mint amire legmerészebb álmaidban számítottál.
Most csodálatos bolygónk páratlan szépségű útjait szedtem csokorba, ahol könnyedén ki tudod zárni a 21. század szürke hétköznapjainak „szörnyű valóságát” és valóban beléphetsz „álmaid kapuján”!

The Causeway Coast Way, Észak-Írország
Könnyed parti séta Észak-Írország északkeleti részén. Két nap alatt teljesíthető az 51 kilométeres táv, összesen 600 méter szintkülönbséggel. A túra legmagasabb pontja 140 méter a tengerszint felett, tehát megerőltető túrára tényleg nem kell számítani. A túra érinti a turisták által igen kedvelt Ballycastle és Portstewart városokat és az ország leginkább érdekes látnivalóit. Megcsodálhatjuk a Giant’s Causeway (Óriások útja) bazaltoszlopait és átsétálhatunk a Carick-a-Rede Rope hídon, majd a Dunluce Castle meglátogatása következik. Kis kitérővel látogatást tehetünk a Bushmills Distillery szeszfőzdében is, ahol az egyik legjobb minőségű ír whiskyt készítik.

 

The Narrows Trail, Zion Canyon, USA
A Zion Park legnépszerűbb, de egyben a világ egyik legjobb kanyon túrája. A 26 kilométeres út a Virgin-folyó (patak) által évszázadok alatt kivájt kanyonban vezet, a túraútvonal igazából nem is úton, hanem a folyó medrében halad. A kezdetben széles kanyon, feljebb jutva  összeszűkül a Zion Narrows-nál ér véget, ahol már az ember két karját kinyújtva elérheti a két szemközti falat. A táv akár egyetlen nap alatt is teljesíthető.

 

Routeburn Track, Új-Zéland
Új-Zéland egyik legszebb gyalogtúrája a Déli-szigeten áthaladó "Routeburn Track",  mely változatos tájakat tartogat számodra. A 32 km-es háromnapos túra két nemzeti park területén vezet át: Fiordland és Mt Aspiring. A túra leginkább érintetlen erdőkben vezet, de számos kilátópont esik útba mint a Harris Saddle vagy a Conical Hill, melynek kúpos csúcsáról tiszta időben elláthatsz egészen a Tasman-tengerig és több száz hegycsúcs látványában gyönyörködhetsz. Csak korlátozott számban adnak ki engedélyt az útvonalra.

 

Pays Dogon, Mali
A dogon nép földje, Afrika egyik legcsodálatosabb régiója. A túra során bepillantást nyerhetünk a dogonok különleges törzsi kultúrájába, megismerkedhetünk maszkot viselő, gólyalábas táncosaikkal és megtekinthetjük meredek lejtőkbe vájt agyagházaikat és különleges faragásaikat. Afrika egyik legkülönlegesebb túraútvonala 2 és 10 nap között teljesíthető, erőnlétünktől és a választott útvonal nehézségi fokától függően. Bandiagara meredek sziklái között találhatók a Dogon falvak, ahol kipróbálhatod magad sziklamászásban is. A dogonok népe minden szempontból különleges. Világuk tele van mítoszokkal, hiedelmekkel, szimbólumokkal. Ezek annyira életük részévé váltak, hogy számukra már szinte nincs is határ a realitás és hit között. Lenyűgöző csillagászati tudásuk révén mitológiájuk az emberiséget a Szíriuszról származtatja. A falvakat meredek sziklákba vájva építették meg, ám nem ez az egyetlen különös a dogonok szokásaiban. Maszkot viselnek, gólyalábakon táncolnak, és híresen szépen faragnak bonyolult mintákat az ajtókba. A túra lebegni látszó szikláival és érdekes lakóival egyedülálló élményt nyújt az idelátogatóknak. Fotósoknak is melegen ajánlott ez a túra.

 

Overland Track, Ausztrália
A 80km-es „Overland track”, vagyis az „isten háta mögötti ösvény" a Cradle-hegy és a St. Clair tó (Ausztrália legmélyebb természetes édesvízi tava) között vezet. A jól kijelölt útvonal sziklás hegyek, gyönyörű tavak, erdők és mocsarak között vezet. A Cradle hegység és a Szent Kláráról elnevezett tó (Ausztrália legmélyebb természetes édesvízi tava) között található a 80 kilométer hosszú, jól kijelölt, helyenként kiépített túraútvonal. Gyönyörű tavakat, tengerszemeket, hatalmas erdőket és mocsarakat láthatunk utunk során. Érdemes mellékútvonalakat is meglátogatni, amelyek a vízesésekhez és völgyekhez vezetnek, valamint kihagyhatatlan a sziget legmagasabb csúcsa, az 1617 méteres Ossa hegy. A Szent Klára Nemzeti Park virágainak 70%-a a világon csak itt található meg. Különlegessége még, hogy a „button grassnak” nevezett bokrokból szivárgó tannin miatt a tavak furcsa, barnás színnel rendelkeznek. A túra, amelyet 'Isten háta mögötti ösvénynek' lehetne fordítani, Tasmánia lenyűgöző tájain kalauzol végig. Az Overland trekk népszerű túra, a kontinens legjobbja. A komoly, hat napos túra a Bölcső-hegytől indul, útközben csak menedékházakba botlik a turista. A Cradle Mountain és St. Clair Nemzeti Parkban csodás tóparti kirándulást tehetünk a St. Clair tó körül. Fanatikusok akár a tavat is bejárhatják kenuval.

 

Tongariro Northwest Circuit, Új-Zéland
Új-Zéland a túrázók Mekkája. Számtalan túraútvonal van, és míg a leghíresebbek mind több napos túraútvonalak, talán a legismertebb egy napos a Tongariro Crossing. Ezt a túrát mindenki a világ 10 legszebb túraútvonala között tartja számon. A túra eredetileg egy egyirányú túra, mely vulkáni területen keresztül vezet, a Ngauruhoe és a Tongariro hegyek mellett. Azonban 2012 augusztus 6-án a Tongariro egyik krátere (Te Mari) több, mint 100 év után (1897 óta volt inaktív) kitört, mely során a túraútvonalat 10.000 köbméter hamuval és kövekkel terítette be. Ezután az útvonalat egy időre lezárták, de később újra megnyitották. A Tongariro Nemzeti Park területe három aktív vulkánt foglal magában, Új-Zéland legrégebbi parkja. A Mount Tongariro, Mount Ngauruhoe es a Mount Ruapehu aktív vulkánok közelében lenni igazán különös élmény! A Tongariro 1 napos túra az első két hegy átszelését jelenti. A Gyűrűk Ura néhány részletét itt forgatták.

 

John Muir Trail, California, USA
A Sierra Club alapítójáról, a 19. századi skót természettudósról és íróról kapta a nevét a túra, mely a Yosemite, Kings Canyon területén, illetve a Sequoita Nemzeti Park és az Inyo erdő határán halad át. Csaknem 260 kilométeren át keresztezik egymást a hosszabb Pacific Crest túraútvonallal. A John Muir Trail a világ legszebb túráinak egyike, és Észak-Amerika legismertebb középtávú sétaútja. A 340 kilométer hosszú ösvény a Sierra Nevada hegységen keresztül egyenesen a Mount Whitney oromig vezet, amely a maga 4418 méterével az USA második legnagyobb hegycsúcsa. 

 

Fitz Roy Trek, Argentína
Patagónia legszebb útvonala ez Fitz Royt kerülő túraútvonal. Szürreális hegyek között, hihetetlenül tiszta tavak partján túrázhatunk, nem kell félni magassági betegségtől, és könnyebben megközelíthető, mint Patagónia többi része. 
A Cerro Fitz Roy egy különleges alakú, nagyon nehezen mászható, 3375 méter magas hegycsúcs. A vad Patagónia merészen égbetörő, szürke sziklái az év nagy részében csak ritkán tűnnek elő a felhők alkotta misztikus félhomályból, ezért a csúcsot a korábban itt élő indiánok - a később létrejött faluval megegyezően - Chalténnek, azaz Füstölgő hegynek nevezték el. A mai nevét Francisco Moreno adta Robert Fitzroy iránti tisztelete jeléül, aki a Charles Darwin nyomán elhíresült Beagle nevű brit felfedezőhajó kapitánya volt, és az 1830-as években vezetett expedíciót Patagónia és Tűzföld felfedezésére. 

 

Torres del Paine Circuit, Chile
A gleccserek, türkizkék tavak és a 2600 méternél is magasabb csúcsok színe napközben 'paine', vagyis kékes árnyalatban tetszeleg. A 181 000 hektáros Chile déli részén elterülő, Torres del Paine Nemzeti Park a világ legszebb védett területeinek egyike, Patagónia jelképe. Ha tiszta az idő, túra közben szinte bárhonnan lélegzetelállító a panoráma: gránittornyokban, a mélyben pedig gleccserekben, és kis tavakban gyönyörködhet a turista. A Torres-tábortól felfelé ösvény helyett törmeléklejtőkön, kőről kőre lépkedve lehet haladni. A legközelebbi várostól, Puerto Natales-től 120 kilométerre északra található Paine-hegycsoport körül két túra közül választhatnak azok, akik nem elégszenek meg egy egynapos bekukkantással: a W és a kör (circuit). Előbbit az egyszerű földi halandók járják végig három vagy négy nap alatt, utóbbit az igazán kemény arcok, és egy hétbe telik. A W neve onnan jön, hogy a Paine-masszívum déli felén halad, középen pedig bevág a hegyek közé, ez a W középső szára. A kör a W kiegészítése az északi oldallal - állítólag megéri, sokkal kevesebb a turista, az igazán híres látnivalókat azonban mind érinti a W is. A több réteg meleg ruha, a négynapi hideg élelem, a sátor és a polifoam miatt a hátizsák körülbelül 15-16 kilóra is hízhat. Ráadásul a túraösvények a legtöbb helyen csak jelzésértékűek, sokszor szikláról sziklára kell ugrándozni, a szintkülönbségek pedig kifejezetten nagyok.
Mivel Patagónia a déli féltekén fekszik, közel az Antarktiszhoz, az év legnagyobb részében meglehetősen hideg és barátságtalan az idő. Csak a rövid nyár - december közepétől február végéig - alkalmas arra, hogy odalátogassunk. A Torres del Paine egyetlen irányból, Puerto Natales felől közelíthető meg. Fontos, hogy akit nem vet fel a pénz, az még itt béreljen sátrat, illetve vegyen annyi időre hideg élelmet, amennyi időre megy, a nemzeti parkban ugyanis minden kiborítóan drága. Menedékházakból nincs túl sok, 5-6 talán az egész parkban, a teljes kört nem is lehet megcsinálni sátorozás nélkül. A szállások drágák, kb. 40 dollár/éjszaka, ami Chilén belül is nagyon sok, máshol ezért a pénzért hotelszobát kapni.

 

West Coast Trail, Kanada
Kanada legnyugatibb tartományát egyszerűen látni kell! A Csendes-óceán kapujaként is emlegetett Brit Columbia híres gyönyörű fjordjairól és fenyőerdőiről. Ami az élővilágát illeti, itt olyan fajok őshonosak, mint a grizzly- és feketemedve, a gyilkos bálna, vagy a puma. Ez utóbbiból a kanadai szigeten él Észak-Amerika legnagyobb populációja. A 120 kilométeres part menti túra a sziget nyugati partján halad végig. Közben megcsodálhatjuk a Vancouver-sziget érintetlen vadonját, a barlangokat, szirteket, kis öblöket, a tengerpartot, a zátonyokat és számos más természeti szépséget. 

 

Santa Cruz Trek, Peru
A dél-amerikai állam egyik legnépszerűbb vándorútja. A két festői völgyet egy 4750 méter magas hágó köti össze. A négynapos, csaknem 50 kilométeres túra vadvirágokkal borított réteken, kristálytiszta vizű türkizkék lagúnák mellett vezet végig. A Himalája után itt találhatóak a legmagasabb, örökké hófödte sziklacsúcsok.


 

 

Tour of Mont Blanc, Franciaország/Olaszország/Svájc
Aki vállalkozik Európa egyik legnehezebb trekking túrájának teljesítésére, körbegyalogolhatja az Alpok csúcsait. A 167 kilométeres út ugyanis az Alpok legmagasabb csúcsának (Mont Blanc, 4810 méter) közelében, három határon és több nemzeti parkon vezet keresztül. Eközben a turisták minden oldalról megcsodálhatják a 'Fehér Hegy' csipkés szikláit, sőt a francia oldalon kőszáli kecskékkel találkozhatnak a túraút mentén. A Tour du Mont Blanc kimondottan nehéz, magashegységi túra, amely körülbelül 10-12 nap alatt teljesíthető. Nem árt, ha már van téli hegyi túrás tapasztalatunk.

 

Muliwai Trail, Hawaii
Hawaii szigetének legnehezebb túrája, a Muliwai Trail egy 28 kilométeres túra a Waipio és Waimanu völgyeken keresztül, amely érinti a különleges fekete homokos strandot is. A néha igencsak meredek és csúszós ösvény nagyon buja növényzet mellett halad. Honoka városától érdemes kezdeni a túrát.

 

North Drakensburg Traverse, Dél-Afrika
A Drakensberg, azaz Sárkány-hegység mintegy ezer kilométer hosszan elterülő hegyvidék, amely a Ráktérítőtől Fokföldig terül el, a Búr-magasföldet délkeletről határolva. Több útvonalon is nekivághatunk, melyek közül néhány viszonylag sík terepen vezet, a hegyekkel a látóhatáron. Az egyetlen hivatalos túra a Giant’s Cup Trail, melyet jelzett ösvények és az út melletti tradicionális kunyhók jellemeznek. Aki valami keményebbre vágyik, nekivághat a Grand Traverse-nek, ami Witsieshoeken át Bushmans Nekig tart. A Dél-Afrika és Lesotho határán fekvő 64 kilométeres túra soha nem látott afrikai panorámával ajándékozza meg a szakaszt teljesítő túrázókat. Leginkább a The Sentinel nevű helyiségtől érdemes kezdeni a túrát.

 

Inka-ösvény/Inca Trail, Peru
Az Andok egyik leglátványosabb túraútvonalát Machu Picchu túrának is nevezik. A Szent –völgy környékét átszövő gyalogtúra havas csúcsok árnyékában kígyózik, magas hágókkal, buja köderdőkkel és misztikus inka kegyhelyekkel tarkítva, majd a Nap-kapun keresztül eléri az inkák ősi városát, Machu Picchut. A túra négy napos, 33 kilométer hosszú és a rapszodikus magashegyi időjárás is nehezítheti a körülményeket. A jelentős magasság miatt az Inka-túrán felfelé haladva ritkul az oxigén, a légzés nehézkessé válhat. A trekking teljesítéséhez átlagosan jó erőnléti állapot elégséges, de a sok lépcsőre fel kell készülni. A táv egyéni ritmustól függően tehető meg, különösebb felszerelést nem igényel. Jó, ha van megfelelő, bokát stabilan tartó túracipőnk, ezen kívül kalapra, napvédő krémre, szúnyogriasztóra és sok vízre is szükségünk lehet. Az ösvényre napi 500 főt engednek fel, hogy ezzel is védjék a környezet épségét, emiatt a helyek a főszezonban hónapokkal korábban betelnek. A túrát egyedül, vezető nélkül tilos megtenni.

A napi néhány száz szerencsés megcsodálhatja a gyönyörű paloták, fürdők, templomok, sírok romjait illetve a fehér, hóval borított csúcsok, a felhőkbe burkolózó erdők látványa és az inkák különleges kultúrája páratlan élményeket kínál. Az inkák kiváló útépítők (is) voltak, a mostoha környezeti és felszíni viszonyokhoz alkalmazkodva építkeztek. Az emelkedő terepen lépcsőket alakítottak ki, a hegyeken, járhatatlan sziklákon keresztül alagutat fúrtak, a szakadékok, völgyek és mocsarak fölé viaduktokat és függőhidakat építettek. A magasan fekvő területeken kőfalakat emeltek az időjárás viszontagságaival szemben, a sivatagos részeken vályogfalak védték az uta­kat a homokviharok ellen.

 

Simien Mountains National Park, Etiópia
Az 1969-ben alapított Simien Nemzeti Park Etiópia egyik nemzeti parkja, területe 220 km². Az ország északnyugati részén, a Gondart és Akszúmot összekötő főúttól keletre, Amharai szövetségi állam területén található park magába foglalja a Semien-hegységet ami az Etióp-magasföld részét képezi, és egyben itt található a 4620 méteres Ras Dashan hegy, ami az ország legmagasabb pontjának számít, a kontinensen pedig a negyedik. Az évezredek során az erózió a világ egyik leglátványosabb vidékét hozta itt létre, az UNESCO 1978-ban a világörökséghez sorolta a Simien Nemzeti Parkot, amely egyetlen, vízfolyásokkal és szurdokokkal szabdalt masszívumból áll, amelynek oldalai meredeken zuhannak alá a füves puszták és széles folyóvölgyek felé. A park három nagyobb egységre osztható: a mezőgazdasági művelésre és legeltetésre alkalmas alacsonyabban fekvő lankákra, az erdős alpesi térségre és a magashegyi füves területekre. Számos ritka fajnak ad otthont, ilyen az etióp farkas, más néven az abesszíniai róka, a dzseládapávián, az abesszin kőszáli kecske, itt fészkel több mint 50 madárfaj, köztük a szakállas saskeselyű. A növényvilágnak is több ritka faja megtalálható, a csenkeszek, a hangafélék, a liliomfélék és a lobéliák közül. A park elsősorban a mintegy ezer egyedből álló abesszíniai kőszáli kecske-állomány megőrzésére jött létre, ezek a vadkecskék ugyanis a világon sehol másutt nem találhatók meg.

 


Kalalau Trail, Hawaii
A 35 kilométer hosszú túra Hawaii legészakibb szigetének, Kauainak az észak-nyugati részén, a Nā Pali parton vezet végig, ahová kizárólag gyalogosan lehet eljutni. A tarajos, méregzöld hegyvonulatok és a végtelennek tűnő Atlanti-óceán között húzódó útvonalon a meredek emelkedők és a sáros, ingoványos lejtők váltják egymást, ám a látvány és az élmény mindenért kárpótol. A Kalalau-völgybe érkezve mesébe illő vízesések és trópusi dzsungel fogadja a túrázókat.

Cordillera Apolobamba, Bolivia
A Bolívia és Peru határán elterülő mesés táj nemcsak keselyűk, pumák és medvék otthona, hanem a gyógynövények mekkája is. Eredője az egyik legtitokzatosabb bennszülött kultúrának, a vándor gyógyítók iskolájának. Eme ősi csoport hosszú generációk óta őrzi titkos gyógyító technikáit, s misztikus nyelvük még az inkáktól származhat. A szűkösen kanyargó 104 kilométeres szakaszt 5 nap alatt lehet teljesíteni. A Cordillera Apolobamba hegyvonulat, mint bolivár mestermű Pelucho irányából közelíthető meg a legegyszerűbben.

Szólj hozzá

zarándok gyalogtúra gyaloglás zarándokút the Causeway coast way the Narrows Trail Routeburn Track Pays Dogon Overland Track Tongariro Northwest Circuit John Muir Trail Fitz Roy Trek Torres del Paine Circuit West Coast Trail Santa Cruz Trek Tour of Mont Blanc Muliwai Trail North Drakensburg Traverse Inca Trail Simien Mountains National Park Kalalau Trail Cordillera Apolobamba