2016. jan 22.

El Camino - Camino de Santiago (Szent Jakab útja) 33.Nap

írta: Zarándok Kaland
El Camino - Camino de Santiago (Szent Jakab útja) 33.Nap

Santiago de Compostella Pihenőnap

A Camino a civil létezésünkből való kilépés! Pozitiv hatással van az emberek tudatára és jellemére. Egy sokkal szebb és konfliktusoktól mentesebb világban élnénk, ha az emberek nagy része teljesítené ezt az utat. Itt kinyílsz és megnyílsz, hiszen mindenki nyitott feléd is, az emberek zárkózottsága, közömbössége és negatív értelmű semlegessége is a 21. század egyik fő problémája.

"Műszerekkel mérem, a nagy közömbösséget,
Túlcsordulnak a skálán a kapott eredmények.
Az otthon nevű részen, a panelrengetegben,
Embergépek élnek zavartalan csendben.

A szájukon lakat van, minden ablak zárva.
Kattanásig húzva a szívüknek cipzárja.
Ha éreznek is bármit, azt elcsomagolják,
Masnis dobozokba, majd szekrénybe szórják."

Persze ez csak hiú ábrand, hogy valami Caminohoz hasonló dolog nagy tömegeket változtoztasson pozitiv irányba. Sőt egyre többen es többen esnek bele a jelenkor csapdájába:
"Céloknak élsz, amiket célok követnek, valóban őrjítő leszel majd öregnek..."


Forog a mókuskerék, még lassítani is nehéz, nemhogy kiszállni egy 30 napos testi-lelki megújulásra, átgondolni és értékelni az eddigi teljesítményt, mit akar az élet Tőled, Te mit akarsz tőle, mit adtál eddig és mit kaptál, hol hibáztál és min változtatnál.
Nagyon sok önkeétes és egykori misszionárius járja az Utat, már önmagában az a tény, hogy köztük vagy és hallgatod a történeteiket, illetve bepillantást nyersz a mindennapjaikba és szemléletmódjukba, teljesen új gondolatokat ébreszt benned. Másképpen szemléled és értékeled a saját sorsodat és értékeidet (egészségügyi állapot, pénzügyi helyzet, stb.), mint bármikor azelőtt.
Közvetlenül miután a Vaskeresztnél megszabadultam köveimtől es terheimtől, a Monte Iragon hegyen a hóvihar és a jegeso jelképesen tisztára mosott, utólag visszagondolva még az időjárás alakulásának is jellemformáló hatása volt.

A mai nap folyamán megérintettem Szent Jakab szobrát az oltártér mögött és megnéztem kriptáját az oltár alatt. Ken és Arne társaságában elfogadva és kihasználva az 5 csillagos Parador hotel nagyszerű és példaértékű hagyományát (az első 10 zarándokot meghívják ebédre es vacsorára), csodás ebédet ettünk a világ legrégebbi szállodaépületében.

Ha érdekelnek a gyalogos zarándok utak és a hátizsákos kalandtúrák, akkor tekintsd meg a túranaptáramat.

Szólj hozzá

zarándok gyalogtúra gyaloglás zarándokút El Camino Santiago de Compostela Camino de Santiago Szent Jakab útja