2016. jan 29.

Camino Extra

írta: Zarándok Kaland
Camino Extra

Hasznos tanácsok

A leginkább költség- és időhatékony kijutás szerintem a Budapest- London Stansted, London Stansted - Biarritz Ryanair repülőjárat.
Szombaton nagyon jó a csatlakozása, csak 3-4 órát kell várni a reptéren, de ez egy esetleges késés esetén még jó is lehet.

Mehetsz Brüsszelbe Wizzair járattal és onnan Ryanair Biarritzba, de akkor ott kell aludnod egy éjszakát, ami 1 nap veszteség és emeli a költségeket.

Működik még a Budapest- Párizs Wizzair-rel, de be kell jutnod a városba és onnan vonattal Bayonne 80 EUR-ért. Szerintem nem jön ki olcsóbbra, ráadásul időben sokkal több és macerásabb.

Biarritzban az információs pultnál megmondják, hogy melyik buszállásról indul a vonat Bayonne-ba. Kb. 50 métert kell sétálnod. Buszjegy ára 1 EUR. Közvetlenül a bayonnei vonatállomás előtt tesz le a busz, onnan mennek kb. 2 óránként vonatok Saint Jean Pied de Port-ba. A vonatjegy ára: 9,90 EUR. Nem elég megvenni a jegyet, a peronon indulás előtt érvényesíteni kell, különben megbüntetnek. Ezt általában senki sem tudja, ezért ez nagyon hasznos tanács!


Camino előtt minimum 2 héttel kezdjetek el szedni magnézium tablettát, toljatok be egy havi adagot, általában annyi van egy dobozban. Én a JutaVit termékeket szedem még ma is, a javasolt napi magnézium bevitel 375 mg. Magnézium  + B6 termék (250 mg tiszta magnézium tartalom) és Kalcium-Magnézium-Cink termék (150 mg tiszta magnézium tartalom) együttes szedése javasolt.

Lábfejre Balea Hirschtalg (szarvasfaggyú) krémet javasolnék, minden reggel indulás előtt kell bekenni a lábfejedet. Puhít és ápol, megakadályozza a lábfejed csúszkálását a zokniban. Így redukálod a vízhólyagok kialakulásának veszélyét.

Teljesen bőr túrabakancsban SEMMIKÉPPEN ne menjetek. Nagyon merev felül és nem tud mozogni a lábszár, 2 hét után garantált a csonthártyagyulladás.

Nyáron sokan visznek túraszandált váltócipőnek. Bár nálam vagányabb fickók is mondták már, hogy „Nekem bejött a Szandi…!”, én mégis 2 túrafutócipőt javasolnék az Útra, szerintem ez a legjobb választás. Egy váltócipőt és papucsot fürdéshez mindenképpen vigyetek. Nagyon fontos, hogy a szálláshelyekre való megérkezés után, másik lábbelit tudjatok felvenni.

Kamásli alapkövetelmény! Esős és eső utáni napokon óriási hasznát veheted! Csak nyerhetsz vele, mert kis súlya van és nem foglal nagy helyet.

Túrabot: Mindenkit arra biztatok, hogy vigyen magával. Egy jó teleszkópos túrabot képes átvenni a testsúly 30%-át. Meredek lejtőkön és emelkedőkön nagy segítség. Két másik előnye, hogy használatával szinte lehetetlen elesni (esős napokon könnyen bekövetkezhet) és nekem nagy „fegyver” volt a kutyák elleni védekezésben.

2014-ben négy különböző oklevelet lehetett szerezni: Compostella, Ferences rendi Compostella, Fisterra, Muxiana. A Ferences rendi Compostella kivátelével a további években a másik 3 oklevél megszerzésére biztosan lehetőség nyílik.

Az első kettőt Santiago-ban, az utolsó kettőt Finisterre-ben és Muxia-ban adják a Municipal Albergue-ben. Ha mész Muxia-ba is, ne felejts el pecsételni Liresben a kávéházban, különben nem lesz hiteles a Finisterre-Muxia közötti szakaszod.

 

A legjobb szállások ezek lennének véleményem szerint:

Torres del Rio - Casa Mariela

Közvetlenül a főtéren, a templom mellett. Érdemes befizetni a vacsorára (10 EUR) a szálláson. 50 méterre tálalják a vacsorát az étterem felső szintjén, de a hospitalero a pincér, aki hatalmas hangulatot teremt.

Azofra - ez az egyetlen szállás, 30 db 2 ágyas szobával

Itt nem voltam, mert húsvétkor nyitott, viszont minden könyv a legjobb szálláshelyek között említi.

Boadilla del Camino - Albergue El el Camino

Gyönyörű kert és szép társalgó a hálóterem előtt. Érdemes itt vacsorázni 9 EUR-ért. Eduardo a tulaj meg fogja kérdezni magyarul: Hogy hívnak?:-)

Mansilla de las Mulas - Albergue Jardin

Új és modern, külön női és férfi zuhanyzó, toalett. Ha 20 EUR csomagárat fizetsz, kapsz egy kevésbé tartalmas reggelit, de egy nagyon bőséges vacsorát a szállás mellé.

Sarria - Casa Peltre

Ez volt a legdrágább: 12 EUR. Kényszerpálya volt, mert a többi szállás tele volt. De egy nagyon világos, sajátos stílusú varázslatos szállás, csupán 11 emeletes ággyal. A felső szinten nagy konyha és ebédlő. Érdemes kipróbálni!

Kultikus szállások:

Villafranca del Bierzo - Ave Fenix

Nem túl jó maga a szállás, viszont az egyik leghíresebb. 15 EUR-ért szállás + jó reggeli + vacsora. Kihagyhatatlan! Vacsora előtt közös ima Jesus-szal, az egyik legrégebbi Camino szállásadóval.

Castrojerriz - Albergue de San Esteban

Szinte egész évben telt ház, Paco a tulaj nagyon kedves ember, a Camino egyik kultikus figurája.

Ajánlom még:

Villafranca Montes de Oca - Municipal Albergue

Hatalmas konyha és ebédlő, azaz közösségi tér. Este mindenki itt gyűlik össze, nagyon kellemes hangulat.

Legszebb falu: Cirauqui (Navarra)

Legvarázslatosabb hely: Castrojeriz (a kolostorban az apácák süteményt készítenek és javaslom nézzétek meg másnap délelőtt a várat is (castillo) a csodás kilátás miatt, kb. 25 perc Paco zarándok szállásától)

Legszebb városok:

Pamplona

Santo Domingo de la Calzada (baromfi pár a székesegyházban)

Burgos (legszebb katedrális)

Ha 30 km felett mentem egy nap, akkor mindig ettem délben/kora délután zarándokmenüt. Legemlékezetesebb menüket itt kaptam:

Alto di Poio - közvetlenül az utolsó emelkedő után jobbra egy kis bárban, 8 EUR-ért. Ez esett a legjobban, ezt ne hagyjátok ki!

Portomarin - Camino mellett a várost már majdnem elhagyva, hatalmas körpanorámás étterem, aminek az alja privát zarándok szállás. 9,50 EUR

Leboreiro - Az út mellett jobbra kis étterem. 10,00 EUR

Salceda - Az út mellett jobbra kis étterem. Itt ettem életem legfinomabb puding tortáját desszertként. 9,00 EUR

Hasznos tipp:

Villafranca del Bierzo előtt Pieros falu után MINDENKÉPPEN kanyarodjatok jobbra a szőlőtőkék felé Valtville de Arriba irányába. Gyönyörű dombos szőlőhegyek és szép kilátás.
Villafrance del Bierzo után válasszátok a Camino duro-t Trabadeloig, sokkal szebb, mint a másik útvonal.

Tricastela után Samos irányába menjetek (az apátság megtekintése ajánlott), majd Samos-t elhagyva Teigun után Paicais/Perros irányába.

 

Ha bármilyen további kérdés felmerülne, szívesen állok rendelkezésre a zarandokkaland@gmail.com címen

 

 

Ha érdekelnek a gyalogos zarándok utak és a hátizsákos kalandtúrák, akkor tekintsd meg a túranaptáramat.

 

 

 

 

Szólj hozzá

zarándok gyalogtúra gyaloglás zarándokút El Camino Camino de Santiago Szent Jakab útja