2016. feb 14.

Filmek, amelyek leginkább fokozzák a kalandvágyat

írta: Zarándok Kaland
Filmek, amelyek leginkább fokozzák a kalandvágyat

Te egy világfelfedező vagy, akit folyamatosan hív a kalandvágy? Erős szenvedély van benned a világ, az emberek és a Földünk gyönyörű tájai iránt? Az a hang, mely a következő kalandra szólít, sosem halkul el benned? Te nem félsz semmitől sem? Akkor a következő filmek csak felerősítik ezeket az érzéseidet!

 

180 fok Dél (180° South -2010)
Egy amerikai kalandor, Jeff Johnson történetét meséli el, aki 2008-ban Patagóniába utazott, hogy egy legendás expedíció és példaképei nyomdokába eredjen.
Yvon Chouinard és Doug Tompkins, a 2 környezetvédelmi aktivista 1968-ban tett utazást Patagóniába, amely megváltoztatta az életüket, gondolkodás módjukat és a természethez való hozzáállásukat. Ami kalandnak indult, az egy hatalmas természetvédelmi projekté vált (Conservacion Patagonica - National Park). Chouinard később a Patagonia, Tompkins pedig a North Face és Esprit outdoor ruházati márkák alapítója. A filmben lélegzetelállító képeket láthatunk Patagónia állat- és növényvilágáról, de a film egyben az ökológiai értékekre felhívja a figyelmet. Sok aktuális kérdésre keresi a választ: Mit szeretnénk kezdeni a Földünkkel? Milyen határvonalakat kell szabnunk, hogy harmóniában élhessünk a természettel? Meg lehet állítani a gazdasági növekedést….?

 

 

127 óra (127 Hours - 2010)
A film Aron Ralston hegymászó igaz története, aki egyedül indul a Utah államban található Blue John Canyon falainak megmászására. 2003 áprilisában egy péntek éjjel a 26 éves Aron elindult a Canyonlands Nemzeti Parkba, hogy a hétvégét kirándulással, hegymászással töltse. Egy rossz mozdulat következtében megcsúszik, és olyan szerencsétlenül esik, hogy egy kőtömb esik a karjára, odaszorítva azt a sziklafalhoz. A fiatal hegymászó öt napot tölt ebben a helyzetben, miközben lepereg előtte az élete. Miután rájön, hogy nem számíthat segítségre, minden erejét és bátorságát összeszedve levágja a beszorult kezét. Egyedül, legyengülve a vérveszteségtől, nem sok esélye van a menekülésre. Az akaraterejével azonban leküzdi a nehézségeket. A film Aron Ralston: Between a Rock and a Hard Place című önéletrajzi regénye alapján készült. Az alkotást és James Franco teljesítményét is kitűnő kritikákkal illették és többek között hat Oscar díjra jelölték, köztük a legjobb film és a legjobb férfi főszereplő díjára is.

 

 

Egy hét (One week – 2008)
Ben Tyler, a húszas évei közepén járó fiatalember megtudja, hogy heveny rákbetegségben szenved. Az orvosok szerint alig tíz százalék az esélye a túlélésre. Azonnal el kellene kezdeni a kezelését, ám Ben ehelyett hirtelen ötlettől vezérelve vásárol egy régi motorkerékpárt, és elhatározza, hogy nekivág az országútnak. A barátnője, Samantha őrültségnek tartja mindezt, és nem hajlandó elkísérni. Ben útnak indul, és a Montrealtól a Vancouver-szigetig tartó, egyhetes odüsszeiája alatt van ideje átgondolni az életét. Rádöbben a kapcsolata ürességére, de megtalálja élete értelmét is.

 

 

A vándorút (The Way – 2010)
Tom fia a Camino de Santiago, vagy más néven Szent Jakab zarándokúton, egy viharban veszítette életét a Pireneusokban. A kaliforniai orvos Franciaországba, St. Jean Pied de Portba utazik a fia maradványaiért, hogy elintézze a formaságokat. Ám ahelyett, hogy ezután hazatérne, elhatározza, hogy beteljesíti a fia vágyát, és végigjárja a zarándokutat. Tom rájön, hogy az utazását tekintve nincs egyedül. A világ minden részéből érkező zarándokokkal találkozik, akik a saját problémáikra, életük értelmére keresik a választ.

 

 

Kon-Tiki 2012
1947 ben a norvég felfedező és utazó, Thor Heyerdahl olyan útra szánta el magát, amely világszenzációt keltett: átszelte a Csendes óceánt a Kon Tiki tutajjal. A 8000 kilométeres út célja az volt, hogy bebizonyítsa elméletét, miszerint a polinéz szigetvilág őslakói Dél Amerikából származtak. A balzafából készült Kon Tiki tutajt az inkák hagyományai szerint építették. Legénysége a polinéziai áramlatokat és viharokat legyőzve, sikeresen eljutott a Raroia-korallszigetekig. A film a küzdelmes út történetét mutatja be, erről a kalandos utazásról szól.

 

 

Zuhanás a csendbe (Touching the Void – 2003)
Simon és Joe megkísérli megmászni a már sokak által sikertelenül legyőzni próbált közel 7000 méter magas Siula Grande-t. A küzdelmes út sikerrel jár, de a visszaúton baleset történik, ami végül tragédiába torkollik. Simon elvágja a sérült Joe kötelét, hogy a saját életét mentse, míg társa egy hasadékba esik. Simon folytatja az utat lefelé barátja megölésének kínzó gondolatával. Azonban Joe egy párkányon fennakadva túléli a zuhanást, s ettől a pillanattól egyedül kell folytatnia hősies küzdelmét a túlélésért. Az Oscar-díjas rendező sikerrel kísérli meg bemutatni a hegymászók drámai küzdelmét az emberi lélek határait érintő élet-halál döntést igénylő szituációkban. A hegymászók most először tértek vissza együtt a hegy lábához, hogy elmondják történetüket a kamerának és a filmben saját maguk is szerepeljenek. A "Zuhanás a csendbe" egy olyan mozi, mely ritka érzékenységgel találja meg az egyensúlyt játék-, dokumentum- és természetfilm között, ugyanakkor legalább annyi feszültséget rejt magában, mint egy izgalmas thriller. Egy olyan hegymászó film, mely azok számára meglepetés lehet, akiket egyáltalán nem érdekel a hegymászás.

 

 

Sanctum 2011
A tapasztalt búvároktató, Frank McGuire fedezte fel az Esa'ala barlangrendszert. Éppen egy társaságot visz a mélybe, amikor trópusi vihar tör ki. A nyomában lezúduló vízáradat megakadályozza, hogy a barlang bejáratán át kijussanak, így más tervet kell kitalálnia. Vele van a fia Josh, az expedíciót finanszírozó milliárdos, Carl Hurley, valamint Carl barátnője, Victoria és Crazy George. Utat kell találniuk a víz alatti labirintusban, mielőtt elfogy a levegőjük, vagy eluralkodik a pánik rajtuk.

 

 

A repülés művészete (The art of flight - 2011)
Lélegzetelállító képsorok, gyönyörű tájak, adrenalinfüggő snowboardosok. A filmben a világ legkülönlegesebb snowboardos helyeit mutatják be Alaszkától Patagóniáig. A film a világ legjobb hódeszkásainak (Travis Rice, John Jackson, Gigi Ruf, Scotty Lago, Jeremy Jones, Mark Landvick és Jake Blauvelt) lélegzetelállító trükkjeit mutatja be, legtöbb esetben egy helikopterből szemlélve.

 

 

Benjamin Button különös élete (The Curious Case of Benjamin Button – 2008)
A történet szerint Benjamin Button (Brad Pitt) különös körülmények között született – és még különlegesebb élet jutott neki. Életét anyja halálának köszönhette, a torz csecsemő látványát és felesége halálát pedig apja nem tudta elviselni: megszabadult az ártatlan gyermektől. Amikor későbbi nevelőszülei küszöbére helyezi egy pólyában, aggastyán újszülöttet bíz a sorsra. A fiú csöpp, de 80 évesnek néz ki, vén testtel, de gyermeki aggyal él. Őszen, kopaszon, meggörnyedve tölti gyermekkorát egy idősek otthonában, ám ahogy telik az idő, izmai ruganyosabbá, bőre simábbá, arca mosolygósabbá válik. 70 évesen esik át a tini-szerelem érzésén, öregemberként ízleli meg az első csók ízét és nagyon fiatal kinézettel kell meghalnia. Visszafelé öregszik, számára visszafelé járnak az órák. Csak egy igaz barátja van: egy kislány, Daisy (Cate Blanchett), aki meglátja a vén ifjoncban a lehetetlen szépséget, a különös tragédiát, és kitart mellette élete végéig. A történet másik idősíkja a jelen, egy kórházi szoba. Egy haldokló idős nő, Daisy, aki felolvastatja lányával Benjamin naplóját és éli át ismét a csodálatos, s egyben rendkívül szomorú pillanatokat. 1918-tól egészen 2005-ig követhetjük végig az eseményeket, eközben ismerjük meg a főhős kalandjait, meghatározó barátait, szerelmeit, és kapcsolatát az igazival, Daisy-vel. A Benjamin Button egy lenyűgöző történet egy férfiról, az élet öröméről, a halálról, a megtalált szerelemről, tragédiáról és arról, hogy van ami az időn is túlmutat.

 

 

A végtelen nyár (Endless summer - 1966)
Bruce Brown rendező Mike Hynson és Robert August szörfösöket kíséri el világkörüli útjukra. A film címét az a gondolat ihlette, hogy ha az embernek van elég pénze és ideje, akkor követheti a nyarat szerte a világon, így végtelenné teheti a nyár érzetét. Bruce Brown a szörf dokumentumfilmek királya 30 évvel később elkészíti a második részt is szörfösökkel szörfösöknek.

 

 

McConkey - 2013
A született kanadai Shane McConkey a szabad terepen síelés és a sível bázisugrás egyik megálmodója és úttörője volt. Érdeklődése fokozatosan a freeride majd a bázisugrás felé fordult, ő tette ismertté a síléccel végzett bázisugrást. 39 éves korában az olasz Dolomitokban egy síléccel végzett bázisugrás következtében életét vesztette. A drámai baleset egy extrém sportfilm forgatásán készült, amelyben McConkey volt az egyik főszereplő. Négy évvel később a film készítői érdemei elismeréseképpen bepillantást adnak a sportlegenda életébe. Családtagok, barátok és versenyzőtársak osztják meg emlékeiket a nézőkkel a tehetséges és mindig életvidám sportolóról. Ezzel a dokumentumfilmmel szerettek volna tisztelegni egy legenda emléke előtt!

 

 

Do more with less! – 2014
2014 májusában a Pacific Crest Trail (PCT) meghódításáról készült dokumentumfilm a gyaloglásra leginkább inspiráló remekmű, amit valaha is készítettek. A mexikói határtól a kanadai határig terjedő California, Oregon és Washington államokon átívelő 4.265 km-es szakasz a táj változatosságát és sokszínűségét illetően felülmúlhatatlan, valószínűleg egyetlen más vándorút sem tud ebben a tekintetben versenyezni vele.

 

Ha érdekelnek a gyalogos zarándok utak és a hátizsákos kalandtúrák, akkor tekintsd meg a túranaptáramat. 

Szólj hozzá

zarándok gyalogtúra gyaloglás zarándokút