2016. jún 06.

A világ leghosszabb egybefüggő túraútvonalai

írta: Zarándok Kaland
A világ leghosszabb egybefüggő túraútvonalai

Bizonyítottan az emberi test a legalkalmasabb a hosszú távú gyaloglásra az élővilágban. A távolsági túrázók gyakran hangoztatják, hogy hetek múlva kezdik el érezni igazán a nyomvonalat és a „megállíthatatlan túraláb” érzése is ennyi idő után tud kialakulni. Bár a listára és a kilométerek számára tekintve már igencsak súrolja a felsorolás az extrém kategória határait…. Ha szigorúan állítanánk össze egy top tízes listát, akkor az amerikai és japán túraútvonalak közé csak az olasz Sentiero Italia ösvénye férkőzne be, ezért csak 2-2 amerikai és japán útvonal kerül említésre.

 

Trans Canada Trail
A mintegy 50 „kisebb” túraútvonalat magába foglaló Trans Canada Trail áthalad az ország minden földrajzi egységén és tartományán. Ha teljessé válik a szakasz, akkor eléri a 24.000 km (14.912 mi) távolságot, amelyek felöleli Kanadát az Atlanti és a Csendes-óceán között. Eddig már 17.000 km-nek megfelelő szakaszt fejlesztettek és kötöttek össze, de a cél az, hogy fennmaradó 6,500 km nyomvonal is csatlakozzon 2017-ben, az útvonal 25. és Kanadai Konföderáció 150. évfordulójára. Több lehetőség áll rendelkezésre, gyalog, kerékpárral és lóháton is teljesíthető. A TCT bármelyik szakaszát a kanadaiak 80%-a 30 percen belül képes elérni és a teljes útvonal több, mint ezer lakott település közelében halad át.

 

 

 

Great Western Loop
Ha az igazi Vadon élményére és megtapasztalására vágysz, a Great Western Loop megfelelő lesz számodra. Az elméletben 11.064 km (6.875 mi) hosszú útvonal a Pacific Crest Trail, the Pacific Northwest Trail, a Continental Divide Trail, a Grand Enchantment Trail és az Arizona Trail legnagyobb részeit köti össze, Sonoran jelzés nélküli területeitől egészen a Mojave Sivatagig. 12 US Nemzeti Parkon és 75 teljesen vad térségen keresztül, Amerika legszebb járatlan útjain a sivatagi kanyonok és a havas hegycsúcsok élményét vegyítve. A Guiness Rekordok Könyve alapján a Pacific Crest Trail a világ leghosszabb túra útvonala 4,265 km (2,650 mi).

 

 

 

American Discovery Trail
Az ösvény 15 amerikai államot keresztez Kalifornia nyugati partjától a Delaware államig („Első Állam” - mert itt ratifikálták elsőként az ország alkotmányát), a keleti partvidéken 10.944 km (6.800 mi) távolságban. Lehetőség nyílik a túraszakasz rövidítésére Ohio és Colorado között, ahol az út rövidebb északi útvonalra (7.779 km / 4834 mi) és a hosszabb déli nyomvonalra (8.139 km / 5057 mi) válik ketté. A lenyűgöző utazás 14 nemzeti parkon és 16 nemzeti erdőn halad át, valamint szoros kapcsot képezve történelmi emlékművek és jelentősebb panoráma útvonalak között.

 

 

 

Sentiero Italia
Sentiero Italia, a Nagy Olasz Gyalogtúra teljes szakasza (6.166 km) széltében és hosszában szeli át Olaszországot. Magába foglalja a ligúriai hegyvidék és az Appeninek fő túraösvényeit. Trieszttől az olasz Alpokon keresztül az Appeninek hegyvonulatain keresztül az olasz legszebb nemzeti parkokon keresztül éri el Szicíliát, végpontját Szardínián elérve Santa Teresa Gallura településén. Ha valakinek van elég ideje, az útvonal akár 368 szakaszban is teljesíthető.

 

 

 

Hokkaido Nature Trail
A Japán kormány 1970-ben kezdett a hosszú távú túraútvonalak igen jelentős fejlesztésébe azzal a céllal, hogy összekösse Japán legfőbb kulturális örökségeit az ország nemzeti parkjaival. Ezek közül a leghosszabbra a Hokkaido Nature Trail (4.585 km) sikeredett, amely körbefut az azonos nevű szigeten, figyelembe véve annak sokszínű természeti adottságait. A sziget vulkanikus tevékenységekben aktív, de nemcsak ez adja a túra különlegességét. Hatalmas érintetlen területek síkvidéki erdőkben, különleges vadon élő állatokkal és három gyönyörű tó is garanciát jelent a remek kilátásra vonatkozólag.

 

 

Tōhoku Nature Trail
Továbbra is Japánban maradva, Honshu fő szigetének északi részén húzódik végig 4.374 km távolságban. Az időjárás egész gyorsan megváltozhat a gyaloglás során, de mind a 4 évszakban bátran elkezdhető a túra. A túraútvonal érinti a Kabushima Nemzeti Emlékhelyet. Ez az egyetlen hely, ahol Japánban is megfigyelhető a fekete farkú sirályok egy különleges fajtája. Évente mintegy negyvenezer fekete farkú sirály jön Kabushima környékére tavasszal A hely külön érdekessége, hogy nagyjából egy időben a sárga karalábé virágok ekkor kezdenek virágozni és csodálatos kontrasztot hoz létre a természet a fekete farkú sirályok háttereként.

 

 

Te Araroa Trail
Új-Zéland tájegységei hihetetlenül változatosak az ország relatíve kis méretéhez képest. Csupán pár száz mérföld választja el a napos tengerpartokat és trópusi oázisokat a rögös hegyektől, jeges folyóktól és füves pusztáktól. A Te Araroa túra Új-Zéland közepén halad át, megtapasztalva az ország összes táját és topográfiai változását. Ez egy remek lehetőség arra, hogy átéljünk mindent, amit Új-Zéland kínálhat. A 3.048 km (1894 mi) mérföldes a túra általában 120 nap alatt teljesíthető. Érdekesség, hogy a táv felénél komppal kell közlekedni.

 

 

A Szultán ösvénye
Kilenc ország (Ausztria, Magyarország, Horvátország, Szerbia, Románia, Bulgária, Görögország és Törökország) erősen eltérő kultúrája jelenik meg a 2.523 km (1.400 mi) megtételére vállalkozó bátor túrázók számára. A túra az osztrák fővárost köti össze and Isztanbul városával. A török szakasz mindössze 330 km, júliusban elviselhetetlen a forróság. Leginkább a Via Comitis útvonalával fut párhuzamosan, ami az egykori római út volt Jeruzsálembe. Egész évben járható, de a legmagasabb pontjai (a bolgár hegyvonulatok) csak május és október között teljesíthetőek.

 

 

Great Himalayan Trail – High Route
Az 1.700 km hosszú túra minden képzeletet felülmúló természeti és hegyvidéki környezet várja a túrázókat, sokszor akár 6.000 méteres magasságban. Az út során látni lehet Nepál összes nyolcezres hegycsúcsát, és olyan falvakkal találkoznak a résztvevők, ahol az elszigeteltségnek is köszönhetően az itt lakók évszázadok óta őrzik kultúrájukat. A fárasztó túra azonban finoman szólva sem könnyű, és extrém helyzetekre is számítani kell. Csak tapasztalt túrázóknak, illetve hegymászásban jártas kalandvágyóknak ajánlott, akik kiváló erőnléti állapotban vannak, és könnyen tudnak alkalmazkodni a különböző időjárási és egyéb viszonyokhoz. 

 

 

Via Francigena
A Via Francigena egy, az angliai Canterbury városától induló zarándokút, amely az itáliai városokat az Alpokon túli területekkel, a mai Franciaország, illetve az egész Frank birodalom térségével kapcsolta össze. Nagy Konstantin császár 313-ban hozott milánói ediktuma után, amely szabad vallásgyakorlatot biztosított a keresztények számára, a Via Francigena nagyobb jelentőségre tesz szert. Az első dokumentum, amely az út állomásait megemlíti, 990-ből származik, és Canterbury érseke, a „komoly” jelzővel illetett Sigeric nevéhez fűződik. A főpásztor Canterburyből elzarándokolt Rómába, hogy XV. János pápa kezéből vegye át a Péter utódjával való egységet jelképező palliumot (azaz az érsekek hivatali jelvényét. Hazájába visszatérve felsorolta zarándoklata egyes állomásait. 1985-ben Giovanni Caselli firenzei grafikus és művelődéstörténész tárta fel ismét az útvonalat az első (Sigeric érsek által) lejegyzett zarándoklat írásbeli emlékei alapján. Az útvonal nem volt állandó, inkább apátságokat érintett, mint nagyobb városokat. A nagyjából 80 szakaszból álló út teljes hossza kb. 1700 km.

 

Camino de Santiago de Compostella
Az összesen 2.526 km hosszú különböző útvonalak mindegyike Santiago de Compostela katedrálisához vezet. Szent Jakab földi maradványai jelentik ugyanis mindig a végcélt Galíciában, Spanyolország északi részén. Spanyolország északi partvonalát követi a Camino del Norte (Északi út), mely hegyes-völgyes domborzatának köszönhetően nagy fizikai kihívást jelent. Dél-Spanyolországból, Sevilla városából indul a Via de la Plata (Ezüst út), az Ibériai-félsziget nyugati partvonalán pedig a Camino Portugues (Portugál Camino) vonul végig. Ezeken kívül létezik még jó néhány rövidebb út is, mint. pl. a Camino Primitivo. Az úton bárki elindulhat nemre, korra, nemzeti, világnézeti és vallási hovatartozásra való tekintet nélkül, hiszen maga a zarándoklat belső indíttatásra történik. Bármelyik klasszikus zarándok útszakasz is kerül kiválasztásra, a zarándokok bepillantást nyerhetnek Spanyolország történelmébe és jelenkori életébe.

 

Ha érdekelnek a gyalogos zarándok utak és a hátizsákos kalandtúrák, akkor tekintsd meg a túranaptáramat.

Szólj hozzá

zarándok gyalogtúra gyaloglás zarándokút El Camino Camino de Santiago Szent Jakab útja Trans Canada Trail Great Western Loop American Discovery trail Sentiero Italia Hokkaido Nature Trail Tohoku Nature Trail Te Araroa Trail the Sultans trail Great Himalayan Trail Via Francigena