2016. jún 16.

Szent Jakab útján - Swiss Route 4.Nap

írta: Zarándok Kaland
Szent Jakab útján - Swiss Route 4.Nap

Wattwil - Lachen - Einsiedeln - Gersau 75 km kerékpározás

Egész éjszaka zuhogó eső és sajnos tudatában vagyok,  hogy ma sem fog elállni egy pillanatra sem. Gersau - Beckenried komppal.  Láttatok már lovas kocsit kompon?  Ennek is eljött az ideje! 

Illetve velem utazott egy csodaszép 77 éves "Silberpfeil" busz, ami esküvői násznépek fuvarozására szakosodott.


Stans városáig küzdelem az időjárás elemeivel, de már a város vége előtti utolsó lejtő előtt varázsütésre minden megváltozott. Öt percen belül lett gyönyörű napsütés. Már nagyon vártam a változást, de Flüeli- Ranft zarándok hely előtt igazán örömteli volt az időjárás ilyen jellegű módusulása. Egy gyors zokni és cipő csere fokozta lelkesedésemet a zarándokhely minél gyorsabb megközelítésére vonatkozóan. Csalódnom semmiképpen sem kellet, a domb tetejére épült templom már messziről hívogatja a vándorokat.

A mai modern templom 1966-67-ben épült, manapság a hangulatos kis templomban szívesen tartanak esküvőket, keresztelőket. Magyarországon leginkább Szentkúthoz tudnám hasonlítani, sok a párhuzam a lelki béke és feltöltődés hatása kapcsán. Fontos adat még, hogy II. János Pál pápa 1984-ben itt hirdette ki békeüzenetét. A település azonban nemcsak zarándokhely, hanem egy békés paradicsom, távol a hétköznapok rohanásától és a forgalomtól, szép úti cél is a Sarner-tó és a csodás alpesi hegyek közelében. Rám óriási hatással volt, kevés nagyobb kisugárzással rendelkező helyen jártam életem során. Flüeli Szent Miklóst  1947. május 15-én szentté avatták, s ő lett Svájc egyik patrónusa.
A gyilkos módon meredek Brünigpass után ismét letérő délkeletre az eredeti zarándok útvonalhoz képest. Gadmen irányába kerekeztem, hogy aztán a közeli Innertkirchen szomszédságában lévő attrakció meghódítására indulhassak másnap.


Most már azt hiszem, le lehet vonni néhány következtetést a kerékpáros zarándoklatot illetően. Nekem az első a mostani. Valószínűleg az utolsó! Miért is?
Fotózás! Gyaloglás közben a legjobb dolog, hogy ott állsz meg, ahol akarsz. Korlátlan a szabadságod ebből a szempontból is. Akkor kapod elő fényképezőgépedet, amikor csak akarod. Viszont igencsak problematikus a fotózás tekerés közben, főleg ha végre lendületbe jössz és egy lejtőn haladsz lefelé, ezerszer is meggondolod, hogy lassítsd- e magadat egy megállással.
Helyes útirány! Ez is ezerszer egyszerűbb gyaloglás közben. Ha bizonytalan vagy, akkor csak rápillantasz a GPS-re és lassulás/megállás nélkül haladsz tovább. Ha nem pontosan a svájci Camino gyalogos szakaszán haladtam, akkor több,
  mint bosszantó minden második útkereszteződésben megállni és elővenni az itinert.
Emelkedő! Bármekkora sportember is vagy és mész fel gond nélkül bármilyen emelkedőn egy teher nélküli biciklivel, azért teljesen más tészta, ha a hátső csomagtartón ott figyel egy kb. 10 kilós táska. Marad az egyetlen opció, hogy toljuk a nagyobb emelkedőkön a cangát, de az a bizonyos hátsó csomag eléggé megkeseríti az ember életét…..Végül, de nem utolsó sorban, sokkal könnyebb kezelni és elviselni az esőt gyalogosan, mint egy kerékpár nyergében.

Ha érdekelnek hazai bor- és önismereti kirándulások, hátizsákos kalandtúrák és zarándok utak, akkor tekintsd meg túranaptáramat.

Szólj hozzá

zarándok gyalogtúra gyaloglás zarándokút Szent Jakab útja élmény- és panorámatúra Swiss Route Gersau Lachen Einsiedeln Wattwil