2016. jún 20.

A világ legszebb természetes úszómedencéi

írta: Zarándok Kaland
A világ legszebb természetes úszómedencéi

Egy meleg napon nincs is jobb, mint egy hűvös medencébe csobbanni. De ha ez a tó a dzsungelben, barlangban található, vagy akár veszélyes örvény egy tengerszorosban, a dolog máris sokkal izgalmasabb! Számtalan oka van annak, hogy miért keressük a szenvedélyes és vadregényes helyeket, amik még mindig leginkább a természet által kialakított helyeken tudnak lázba hozni minket.
A lehetőségek adottak, hogy a világ különböző részein különleges építésű, gyönyörű kilátással rendelkező medencékben fürödjünk, de bármennyire is messzire száll az építészek fantáziája, a természetet bizonyul még mindig a legjobb tervezőnek.

Gippsland Tavak, Ausztrália
A csodálatos természeti jelenség a Gippsland tavaknál figyelhető meg Ausztráliában. A világító tó a vízben élő mikroorganizmusok miatt fénylik világoskék színben. A különleges látványt a szokatlanul nagy koncentrációban megjelenő biolumineszcens mikroorganizmus, a Noctiluca scintillans okozza. A világításnak számos, a túlélést segítő szerepe van; többek közt a táplálék csalogatása, és a támadók elijesztése.

Corryvreckan örvény, Skócia
Életveszélyes pezsgőfürdő. A lakatlan Scarba szigetét Juratól elválasztó szorosban található a Corrywreckan örvény, ami az egyik legveszélyesebb Skóciában. Az ellentétes áramlatok találkozásánál szokott kialakulni az Örvény (Whirlpool) jelenség. A legbátrabb vadvízi úszók bakancslistájának élén szereplő próbatétel. Az 1 kilométer hosszú úszásra csak kísérő felügyelet mellett tanácsos vállalkozni.

Havasu Falls, Havasupai Indián Rezervátum - Arizona, Amerikai Egyesült Államok
A Grand Canyontól délre található vízesés egy igazi kis oázis a sivatag közepén. Az eldugott hely csak helikopterrel vagy egy 16 kilométeres gyalogtúrával érhető el. A vízesést és a medencéket forrásvíz táplálja, így a vízszint egész évben állandó és a víz hőmérséklete is a frissítően hűvös 21°C körül mozog.

Sacred Blue Cenote, Ik Kil ökopark ,Mexikó
A dús vegetációjáról és vízeséséről híres szabályos kör alakú cenote Chichén Itzától mindössze 3 kilométerre található. A 25 méterrel a felszín alatt található tiszta, tintakék színű vízben jól esik egy csobbanás a lépcsők megmászása után. A cenote egy természetes módon kialakult kútszerű karsztképződmény, amely a mészköves felszín beszakadásával keletkezik. Átmérője és mélysége is néhány métertől akár száz méteres nagyságrendig terjedhet, alján pedig rendszerint álló- vagy folyóvíz található. A gyönyörű és békés természeti képződmény véres történelemmel büszkélkedhet, hiszen a maják emberáldozataik helyszíneként használták.

Fairy Pools , Skye sziget, Skócia
A vízesésekkel összekötött medencék csak gyalog közelíthetőek meg, és vagy nem túl mélyek, vagy nem elég biztonságosak a fürdőzéshez, ráadásul még a víz hőmérséklete is nagyon hideg - ez így nem hangzik túl turistacsalogatóan, de a környezet és a látvány mindenkit kárpótol, aki ellátogat ide. Azoknak pedig akik vállalják a megmártózást az egyik kis medencében, biztosan hűsítő felfrissülésben lesz részük az odavezető túra lezárásaként.

Pamukkale, Törökország
A török "gyapotvár" a világ egyik ritka csodája, és az UNESCO világörökség része, így bizonyára senkinek sem kell bemutatni. A természeti képződmény hófehér mészkőmedencéit a földfelszín alól feltörő, kalcium-hidrogénkarbonátban és szén-dioxidban gazdag, körülbelül 35 °C forrásvíz hozta létre körülbelül 14 000 évvel ezelőtt. A tömeges turizmus miatt a hófehér teraszokat tápláló forrás egyre apad, és a mészkőmedencék is kezdtek elszíneződni. A pusztulás megállítása miatt ma már csak a kijelölt útvonalon lehet közlekedni, és a meghatározott medencékben lehet fürödni. Ne feledjük, hogy nem ekkora méretben, de hazánkban Egerszalókon  is található egy hasonló természeti jelenség.

 Giola Thassos, Görögország
Thassos szigetének déli részén fekszik ez a kristálytiszta, türkizszínű kis medence. A sziklába vájt, sósvizű természetes lagúna az útról nem látható, és autóval sem közelíthető meg. A viszonylag mély vízben - méreténél fogva - egyszerre körülbelül 10 ember tud kellemesen úszkálni, vagy akár búvárkodni is.

Kék lagúna - Grindavík, Izland
Mind közül talán a legzsúfoltabb, üzleti alapokon működő és nem is túl olcsó fürdőt egyszerűen nem lehet kihagyni egy ilyen összeállításból. A lenyűgöző fluoreszkáló kék színű vizet geotermikus források táplálják és tartják egész évben állandó 37-39 °C-os hőmérsékleten. A lagúnában összegyűlő hatmillió liter víz 40 óránként teljesen kicserélődik, így biztosítva a tisztaságát, amelyhez a viszonylag sok látogató ellenére sem adnak hozzá klórt, vagy más fertőtlenítőszert.

 To Sua Ocean Trench, Lalomanu, Szamoa
Szó szerinti fordításban egy hatalmas úszó lyuk, amelyet a látvány miatt érdemes felkeresni, a kihívás miatt pedig meghódítani. A 30 méter mélyen fekvő medencéhez - amely tulajdonképpen maga az óceán - egy hosszú fa létrán kell leereszkedni, majd az erős áramlatokkal dacolva lehet fürdeni.

Devil's Pool, Viktória vízesés, Zambia
A világ legveszélyesebb medencéjének is titulált Devil's Pool a több mint 100 méter magas Viktória vízesés tetején található, így úszás közben egy rossz mozdulat is könnyen a fürdőző életébe kerülhet. Bár a fürdőzés csak szeptember és december között, az alacsony vízállás idején megengedett, és akkor is helyi vezetők felügyelik a turistákat, mégis minden évben legalább egy ember meghal itt. Mindent egy jó fényképért?

Krka Nemzeti Park, Horvátország
A Krka Közép-Dalmácia legnagyobb folyója, amely keskeny sziklafalak között, vízeséseken, tavakon keresztül jut el a tengerbe. A nemzeti park mindenképpen megérdemel egy hosszú túrát, hiszen számos szikla, vízesés, valamint az itteni különleges állat- és növényvilág is érdemes a figyelemre. Külön érdekesség, hogy a folyóban található 18 halfajból 10 endemikus, tehát a világon egyedül csak itt található meg.

Enchanted River, Hinatuan, Fülöp-szigetek
Ha valaki azt gondolja, hogy nem létezik valódi kobaltkék vizű folyó, akkor mindenképpen el kell látogatnia a Fülöp-szigetekre! A víz kristálytiszta és hűsítő, a halak kíváncsiak, egyedül az áramlatokkal kell vigyázni a hasadékban. 

Seljavallalaug medence, Izland
Geotermikus élvezetért érdemes túrázni! 1923-ban építették Izland legrégebbi, kültéri geotermikus medencéjét az ország déli részén. Egy hegyoldalban fekszik, ahonnan pazar a kilátás a környező hegyekre. Ez nem természet alkotta medence, hanem egy mesterséges 25 méter hosszú és 10 méter széles medence. A forró víz ami belekerül, az teljesen természetes és a medencét a hegyoldalba építették egy szűk völgybe, ami lélegzetelállító látványt nyújt. Amikor a medence jó meleg vizében lubickolunk az az érzésünk támad, hogy a világ végén vagyunk, csak a környező patakok csobogását halljuk, maga a nyugalom szigete. Gyalog lehet csak ide eljutni az Izland déli részén fekvő Seljavellir faluból. A túra sem megerőltető, a parkolóból kb. 15 percre található.
Egy további jó dolog Seljavallalaug geotermikus medencéjében, hogy kis öltöző kabinokban még átöltözésre is lehetőség nyílik. A vizet csak egyszer tisztítják minden nyáron, szóval lehet, hogy kicsit koszos, de megéri mert nyugodt és szép hely. Külön érdekesség, hogy 2010-ben teljesen befedte az Ejafjallajökull vulkánkitöréséből származó hamu.

Ha érdekelnek hazai bor- és önismereti kirándulások, hátizsákos kalandtúrák és zarándok utak, akkor tekintsd meg túranaptáramat.

Szólj hozzá

Viktória vízesés Krka Nemzeti Park Pamukkale Gippsland tavak Corryvreckan örvény Havasu Falls Havasupai Indián Rezervátum Sacred Blue Cenote Fairy Pools Giola Thassos Kék lagúna Grindavík To Sua Ocean Trench Devils Pool Enchanted River Seljavallalaug medence