2016. jún 29.

Szent Jakab útján - Swiss Route 6.Nap

írta: Zarándok Kaland
Szent Jakab útján - Swiss Route 6.Nap

Interlaken - Trümmelbach -Interlaken - Harder Kulm 40 km kerékpározás és 12 km túra

Bőséges reggelivel indult a napom a Balmers hostelben, ami sok független lista alapján benne szerepel a világ TOP10 backpacker szállásai között. Sajnos a Tent Village része csak június 4-én nyit, pedig az még komolyabb életérzést adhat, mint a hostel.

Majd csaknem 2 órás bringázás a trümmelbachi vízesésekig főleg hegymenetben. A kontinens egyetlen, hegy gyomrában megbúvó vízesés rendszere a trümmelbachi. Május és szeptember között másodpercenként 20 ezer liter zúdul át az alagúton.

Ez a szurdok arról nevezetes, hogy tulajdonképpen egy, a hegyen belüli vízesés sorról van szó, ami egy barlangban dübörög lefelé. Az alsó vízesések vannak egy hagyományos szurdokban. A feljutás könnyítésére egy siklólift visz fel bennünket egy mesterséges alagútban. Kiszállás után a legszebb részekhez felfelé kell haladni. Szavakkal nehéz leírni a pazar látványt, a keskeny réseken lezuhanó vízesések alig 1 méterre dübörögnek.


Talán egyetlen probléma van ezzel a szurdok rendszerrel, hogy szinte alig lehet fényképezni, mivel annyira szűk, vakuzni a pára miatt lehetetlen. Persze ezek az előnyei is más, "közönséges" szurdokokhoz képest. Sok helyen annyira keskeny a szurdok, hogy alagutakat kellett vésni, hogy egyes helyeket meg lehessen nézni. Ez a módszer később más helyeken is feltűnik, egy svájcit nem nagyon izgat, ha alagutat kell fúrni. Visszafelé azért itt is jóval gyorsabban haladtam, bár ez a szakasz kevésbé volt extrém a Gadmen felé tartó szakaszhoz képest….

 

 

Délután Harder Kulm panoráma kilátó, amelynek a felvonója Interlaken egyik hídja mellől indul. A felvonó jegyet természetesen megspórolva és 1,5 óra izzasztó séta után csapolt búza sörbe invesztálva gyönyörködtem a város feletti legjobb panoráma látványában.

 

 

A Harder-Kulm éttermének csodálatos kilátást nyújtó napozóteraszról eszméletlen kilátás nyílik a Thuni és a Brienzi tavakra, magára Interlakenre is. Jó időben innen a legszebb a kilátás a Jungfrau csoportra. A Harder Kulm csúcsáról kisebb könnyebb túrákat tehetünk.

 

 


Késő délután városnézés bringával.  Interlaken egy olyan város, ahol az év 365 napján minden nyitva van. Nem kivétel ez alól egyetlen benzinkút, élelmiszer üzlet és óraszalon sem. Pünkösd vasárnap érkeztem, ma pünkösd hétfő van, szerintem egész Svájcban minden zárva, de itt aztán pezseg az élet! Amúgy az az általános megfigyelésem, hogy minden 5x annyiba kerül, mint otthon:  csak példa gyanánt Gyros pitában 10 CHF,  egy gombóc fagyi 4 CHF.  Láttam a kirakatban 100.000 CHF áron Vacheron Constantin órát is. Aki megveszi, vajon belegondol,  hogy sokkal jobb helyre is kerülhetne ez az összeg?

 

Ha érdekelnek hazai bor- és önismereti kirándulások, hátizsákos kalandtúrák és zarándok utak, akkor tekintsd meg túranaptáramat.

Szólj hozzá

zarándok gyalogtúra gyaloglás zarándokút Szent Jakab útja élmény- és panorámatúra Swiss Route Interlaken Trümmelbach Harder Kulm