2016. sze 09.

Szent Jakab útján -Swiss Route 11.Nap

írta: Zarándok Kaland
Szent Jakab útján -Swiss Route 11.Nap

Nyon - Genf - Nyon 46 km kerékpározás

A család korán lelépett valamelyik gyermek kirándulása miatt, ezért reggel egyedül teáztam a konyhában. Aztán súlyok nélkül, kis hátizsákkal indultam egy genfi városnézésre. Akárcsak a tegnapi nap pepitában, hiába végig a tó mellett, de unalmas és érdektelen szakasz.


Érkezés után hiába érdeklődtem sokadjára a Tourist Information Office pultjánál is, hogy állítanak-e ki compostella-t Szent Jakab útja svájci szakaszának teljesítői számára, továbbra is csak bamba tekintetekkel találkoztam kérdésekre válaszként. Ebédre egy „all you can eat” brazil étterem a sétáló utca közelében csinos személyzettel, nem túlzás azt állítani, hogy pont egy ilyet kerestem.
Genfben volt időm alaposan szétnézni. Első utam a Le Jet d'eau kútjához vezetett, ami kb. 200 km/h sebességgel 500 liter vizet pumpál a levegőbe másodpercenként. Genf legismertebb látványossága eredetileg nem a turisták kedvéért, hanem praktikus, vízügyi okokból született meg, a túlnyomás csökkentése volt a célja. Akkoriban talán senki nem gondolta, hogy a magasba szökő vízoszlop egyszer még a város jelképe lesz. 1866-ban még csak 30 méter magasra lövellt a vízsugár, a mai 130-145 méteres átlagmagasságát 1947-ben érte el. A
Jet d'eau a tó északi partjáról különösen szép látványt nyújt, ahogy a szivárványszínekben pompázó vízfüggönyön átsejlik a Mont Blanc hófödte csúcsa.


Genf egyik emblematikus látványossága a virágóra, mely a Jardin d’Anglais bejárata mellett található. A genfi óragyártást szimbolizáló, 4 méter átmérőjű óra hét hónapon át pompázik különböző színekben, több ezer, az évszaknak megfelelő virággal borítva. Aki különleges perspektívából szeretné látni a Jet d’Eau szökőkutat, az Angolkertből egy rövid sétával egészen a szökőkút közelébe juthat, s még az égbe törő vízoszlop hűsítő hatását is érezheti.
A kerékpárt lezárva séta az óvárosban, majd a várfal tövében elterülő parkban néztem szét. A Bastion park eredetileg Genf első botanikus kertje volt, melyet 1817-ben alapítottak, és ahol még ma is több mint ötven különleges fafaj található. A bejárat mellett óriás sakkot játszó öregurak múlatják idejüket, a hatalmas fák árnyékában pedig igazán kellemes környezetben hűsölhet a megfáradt utazó. A parkban áll a város egyik legismertebb emlékműve, a több mint 100 méter hosszú Reformátorok Emlékműve (Promenade des Bastions), mely a reformáció nagy alakjainak állít emléket.


Genfben számos nagy nemzetközi szervezet székhelye is megtalálható. Itt van például a Nemzetközi Vöröskereszt, a WHO központja is, és természetesen a genfi ENSZ központ, a Nemzetek Palotája, mely a New York-i ENSZ-székház után a szervezet második legnagyobb központja. Az impozáns épület mérete vetekszik a versailles-i palotáéval, legnagyobb konferenciatermébe kétezren férnek be.


Hazafelés tekerve azért bevásároltam. Yannick egy karton sört, Nancy pedig egy chilei vörös bort kapott a prémium fajtából! Az utolsó 10 km-en végig izgultam, nehogy leessen a cucc a kerékpár hátsó csomagtartójáról. Este különleges svájci sajt fondü volt a menü és német kupadöntő kivetítőn – livestream. Még a Couchsurfing értékelésembe is beleírta Nancy, hogy az egész család közösen meccset nézett, amire előtte soha nem volt példa J

Ha érdekelnek hazai bor- és önismereti kirándulások, hátizsákos kalandtúrák és zarándok utak, akkor tekintsd meg túranaptáramat.

 

Szólj hozzá

zarándok gyalogtúra gyaloglás zarándokút Genf Nyon Szent Jakab útja élmény- és panorámatúra Swiss Route