2016. okt 16.

A Trift függőhíd

írta: Zarándok Kaland
A Trift függőhíd

Triftbrücke - Trift suspension bridge

Amikor egy álom mégis valóra válik!
Bakancslistám legmagasabban rangsorolt úti célja, Európa egyik legfélelmetesebb függőhídja!
Május végén még megakadályozott a 120 centiméteres hó (felszerelés nélkül nem ment), de augusztus végén már semmi sem állhatott az utamba! Ötször is végigmentem rajta oda-vissza jó magyar szokás szerint, ha már úgyis ingyen van..:-)))

Fantasztikus élmény, lenyűgöző és magával ragadó a híd és az egész környezete! Pont ezt vártam!

Gadmen vagy Meiringen - Innertkirchen irányából közelíthetjük meg a Trift gleccser lánchídját. Mivel a globális felmelegedésnek következtében a gleccser az utóbbi 20 évben visszahúzódott, s nehezen megközelíthetővé vált, a jégfolyam helyén képződött tó fölé függőhidat feszítettek.

Évente 20 000 túrázó használja a nepáli mintára készült átkelőt, amely az Alpok leghosszabb és legmagasabb gyalogos függőhídja.A világ egyik legszédítőbb függőhídjához a parkolóból 2,5 órás túra vezet, amely 100 méter magasan feszül és 170 méter hosszú.

Elsőként 2004-ben készült el, majd később lezárták és felújították. 2009 elején stabilizálni kellett, mert rosszul reagált a szélsőséges időjárási viszonyokra, de aztán 2009 júniusában újra a nagyközönség vehette használatba.

Aki a kényelmet választja, mehet a Triftbahn nevű, kis piros kabinos felvonóval is, onnan még 1 órás kényelmes séta a függőhíd. A kabinonként nyolc fő szállítására alkalmas szerkezetet egykor a hegyen dolgozóknak építették, ma már a túrázók használják. A felvonó júniustól október 19-ig üzemel, júliusban és augusztusban 8-17 óráig, szeptemberben és októberben 8-16 óráig tart az üzemidő. A retúr jegy 22 svájci frankba kerül.

 Ha érdekelnek hazai bortúrák, hátizsákos kalandtúrák és zarándok utak, akkor tekintsd meg túranaptáramat.

Szólj hozzá

Svájc Kaland Trift-híd Innertkirchen Trift Függőhíd Gadmen