2017. ápr 05.

KOLOMBUSZ NYOMÁBAN, LA GOMERA 4. NAP

írta: Zarándok Kaland
KOLOMBUSZ NYOMÁBAN, LA GOMERA 4. NAP

Hermigua - El Cedro - Los Acevinos - Presa de Meriga - Roque del Cano - Vallehermoso

Ámulok és bámulok nemcsak a táj, hanem a növényvilág sokszínűségén is.... Ilyen gyönyörű virágokat, mint az előző és a mai napon, én még sosem láttam. Ha az örök tavasz-nyár klíma erre képes, akkor el kell gondolkodni, mi is az igazán inger gazdag környezet a jövőre nézve….


Természetesen a túrázás vonzza ide a legtöbb turistát. Egyedi és változatos a táj és a növényvilág. A sziget közepén, az 1500 m-es hegyen van egy Laurisilva esőerdő, míg a parthoz közelebb pálmafás a növényzet. Északon több a csapadék, hűvösebb van, délen egész kopár és lankás a táj. A nyugati part sziklásabb és vadabb. 


Ma utam San Pedro „elővároson” keresztül indult a Los Gomelos ikersziklák árnyékéban. Majd banánültetvényeken keresztül a sziget legnagyobb vízeséséig. Az El Cedro vízesés 150 méter magasról zuhan a mélybe. La Gomera egyetlen hivatalos kempingje után 100 méterrel kanyarodtam le a jelzésről, hogy a Las Vistas bár teraszán gyűjtsek erőt a leghosszabb túrám második szakaszához. Az egyik hagyományos La Gomera-i fogást, a vizitorma levest is a Las Vistas kemping éttermében lehet megkóstolni. Los Acevinos településig rövidebb szakaszokon be- és kiléptem a Garajonay Nemzeti Park babérlombú erdőszakaszaiba.


A Presa de Meriga egy elátkozott duzzasztó tó a Garajonay Nemzeti Park eldugott szegletében, amely különösen ködös időben nyújt hátborzongató élményt. Az erdélyi Gyilkos-tóhoz hasonlóan facsonkok és faágak lógnak ki belőle.. A tó körül egy könnyed fél órás körtúra tehető.
Cruz de Tierno központi részén már eleve lenyűgöző panoráma, de ami utána következett az meseszerű! Egy szűk hegygericen keresztül visz a camino, és egy nyeregben érjük el a Roque el Cano sziklatömbjét.

Ez a szakasz, több mint ámulatba ejtő. Ezen a szigeten folyamatosan fotó szünetet kell tartanom, hogy meg lehessen örökíteni a dús zöld növényekkel borított vulkáni hegyoldalakat, az erózió által megformázott, cukorsüveghez hasonlító vulkánkürtőket.


Elhagyatott udvaron narancsfa kacsintott rám, Korfu után itt sem tudtam ellenállni a bő termésnek!
Szóval ezen a szigeten is no stress és gazdag gyümölcs termés! 
Ha elindulok egy újabb csodálatos sziget felfedezésére, akkor már eleve egészségesebben élek. Többet mozgok, több halat eszem és nyugodtabb vagyok, mint az otthoni őrületben. A klíma pozitív hatásairól pedig még nem is beszéltem.
A negyedik napon már sokadjára tűnik fel, hogy mennyire jól kitáblázottak az útvonalak, a legfontosabb kereszteződésekben mindig van útmutató tábla, pozitív példa lehetne a Corfu Trail karbantartóinak.

 

 

Ha szeretnél velünk jövőre La Gomera szigetén túrázni, akkor tekintsd meg a részletes túratervezetet

Szólj hozzá

zarándok gyalogtúra gyaloglás La Gomera élmény- és panorámatúra Hermigua El Cedro Los Acevinos Presa de Meriga Roque del Cano Vallehermoso