2017. ápr 19.

KOLOMBUSZ NYOMÁBAN, LA GOMERA 5. NAP

írta: Zarándok Kaland
KOLOMBUSZ NYOMÁBAN, LA GOMERA 5. NAP

Vallehermoso - Mirador Santa Clara - Mirador Punta de Alcala - Playa de Vallehermoso - Vallehermoso

A Roque Cano szirtjeinek örök védőbástyája alatt Vallehermoso rengeteg szépséget rejt. Főbb utcáin, a fehérre meszelt hagyományos házak, pompás fák között megállni látszik az idő. Elég csak felsétálni a San Juan Bautista templomig (a sziget egyik legnagyobb temploma), beülni egy italra a Plaza de la Constitución valamelyik kerthelyiségébe, vagy felkeresni Tamargadát, ezt az elbűvölő falucskát, ahol parányi terméskő házacskák ülnek mesébe illő tájban, pálmafák gyűrűjében. Ha minden szegletét bejártuk, lehetőségünk nyílik pálmamézet és almogrotét (sajtból, paprikából és paradicsomból kevert krém) vásárolni.


A reggeli iszonyatos emelkedés során kedvenc zeneszámaimat hallgattam , kicsit nyűgösen és tompán harcoltam az elém tornyosuló szintekkel. Santa Clara után az út szélén kirakott gyümölcs, üdítők és lekvárok látványa becsület kasszás alapon a Camino emlékeit hozta vissza egy rövid időre. Kezdetben egy bozóterdő jobb oldalán, majd eukaliptusz fák mellett emelkedtem.

Első úti célom az Ermita de Santa Clara kolostor volt, amelyet 1888-ban építettek. A kolostor mögötti piknikezésre kialakított területről lenyűgöző kilátás nyílik La Palma szomszédos szigetére. A hegygerincen tovább haladva mesébe illő tengerparti panorámával. Aztán rövid pihenés a mai második kápolnánál, az Ermita de Coromoto „relax zónájában”.


Az 1540 lakosú Vallehermoso közelében, a tengerparton találjuk a Los Órganos (=orgonák) bazaltoszlopait. Ahogy a kihűlő bazaltláva térfogata csökkent, abban kihűlési központok alakultak ki, és a láva az egyes központok közül öt- illetve hatszögletű, többnyire a folyásirányra merőleges (tehát többé-kevésbé függőleges) oszlopokban szilárdult meg. Hiába sétáltam a közelében, csak a tengerről látható, ezért várnom kell még 3 napot, hogy egy Valle Gran Rey-ből induló „lélekvesztőn” megpróbáljam megközelíteni a látványosságot.


Chijera elhagyott falu a "nem érdemes" kategóriába tartozik . De aztán ismét egy csoda a Buenavista szép kilátás. Lélegzetelállító út lefelé Playa de Vallehermoso strandjáig, de itt akkorra hullámokat láttam, hogy nem tudom elképzelni, van-e aki bevállalja a fürdést. Aztán egy banánültetvényekkel tarkított völgyön keresztül ereszkedtem vissza Vallehermoso városába.


Villahermoso főterén ülök és a könyvem olvasom. Egy liter Dorada sört 1 EUR -ért adnak a Supermercado -ban, azt hiszem elindultam az alkoholizmus útján :-) De majd holnap napközben a tűző napon 15 kilós hátizsákkal a vállamon valahogy feldolgozom.....

 

Ha szeretnél velünk jövőre La Gomera szigetén túrázni, akkor tekintsd meg a részletes túratervezetet. 

Szólj hozzá

zarándok gyalogtúra gyaloglás La Gomera élmény- és panorámatúra Vallehermoso Mirador Santa Clara Mirador Punta de Alcala Playa de Vallehermoso