2017. jún 30.

KOLOMBUSZ NYOMÁBAN, LA GOMERA 13. NAP

írta: Zarándok Kaland
KOLOMBUSZ NYOMÁBAN, LA GOMERA 13. NAP

Teide, Tenerife

Kiadós reggeli után az első busszal jutottam el a felvonó parkolójáig, több mint egy órát ültem a buszon, mert 2 helyen is hosszabb pihenőt tartottunk.

 


A Teidével kapcsolatban már mindent elmondtak és leírtak, én nem igazán tudok hozzá tenni. Álljon itt azért néhány adat.

A Teide több "csúcsot" is tart:
- 3718 méteres tengerszint feletti magasságával a legmagasabb hegy Spanyolországban
- az Atlanti-óceán legmagasabb pontja
- a 13. legmagasabb hegy az Európai Unióban.
- Tenerife szigete önmagában a harmadik legnagyobb óceáni vulkanikus sziget a világon
- a Teide szintén a harmadik legmagasabb vulkán az óceáni vulkanikus szigeteken találhatók között

 

A Teide 3718 méteres magasságával Spanyolország legmagasabb hegye, amelyről lélegzetelállító kilátás nyílik az egész szigetre. A Pico de Teide tűzhányó Spanyolország leglátogatottabb természeti látnivalója és a a két hawaii vulkán után (Mauna Kea és Mauna Loa) Földünk harmadik legnagyobb vulkánjának számít. A tűzhányó utoljára 1909-ben tört ki, de a jövőben újabb kitörésekre számítanak. Tehát a Teide egy aktív, bár alvó vulkán. A vulkán és az azt körülvevő terület alkotja a Teide Nemzeti Parkot (spanyolul Parque Nacional del Teide). A park 18900 hektáron terül el és a világörökség részét képezi 2007.június 29-e óta.

 

 

 


Gyalogosan és libegővel juthatunk fel a Teide csúcsához. Az alsó 2350 méter magasan lévő libegő állomás autó mellett tömegközlekedéssel is elérhető: Costa Adejétől, Playa de Las Americasból, és Los Cristianosból a 342 számú, míg Puerto de La Cruzból 348 számú busszal. Azonban a buszok csak napi egyszer közlekednek: reggel oda, és délután vissza. Egészen 2300 méterig vezetnek az utak, a legtöbben a Teleferico nevű felvonóval teszik meg az út nagy részét a hatalmas sorban állás ellenére. A libegővel felfelé haladva, az egyre szebb panoráma mellet, figyelhetjük a változó vegetációt, valamint a fekete lávafolyamokat. Kb. 10 perces utazás után, 3500 méter magasra, a La Rambletta fennsíkra érkezünk, ahonnan mintegy fél órás, oxigénszegény levegőben megtett gyaloglás után a csúcsra érkezhetnek a vállalkozó kedvű turisták. 

 

 

 


A jegyár a libegőre egy irányba 13,50 EUR, oda-vissza 27 EUR 2017-ben, lefelé3- 4 órás gyaloglás. A libegő 9:00-16:00 között közlekedik, utoljára 16:50-kor jön le. Viszont bármelyik pillanatban az időjárás változásának hatására megállíthatják (vagy reggel egyáltalán el sem indul), tehát mindenkinek kell azzal kalkulálnia, hogy felfelé vagy lefelé gyalogosan kell megtennie a távot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Nem szabad lebecsülni a libegőtől a csúcsig tartó rövid utat: a nagy magasság, és a kevés oxigén megnehezíti. Meleg ruhákra is szüksége lesz annak, aki tovább akar menni, ill. már a libegő végállomásán is hideg van. Megfelelő, a sziklás környezethez ideális cipőre is szükség van, és napszemüveg sem árt. A csúcsra tartó utolsó 300 méter megtételéhez engedélyt kell kérni, amely beszerezhető ingyenesen online. Én 3 hónappal foglaltam korábban, akkor még bőven volt szabad hely. Egyébként a Teidén, az Altaviste nevű szálláson ott is lehet aludni. A csúcstámadáson kívül más túraútvonalak is vannak (melyekhez már nem kell engedély) illetve más látványos kilátópontokat is felkereshetünk. A felső libegő állomástól el lehet jutni a La Fortaleza (25 perces út) és a Pico Viejo (3104 m, 30 perces gyaloglás) nevű kilátóhelyekhez, a túra folyamán látványos rálátással a vulkánra. A különböző útvonalak jól ki vannak táblázva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A csúcson terjengő sárgás-kénes füstöt, és a kellemetlen szagot kompenzálja a gyönyörű látvány -, tiszta időben a csúcsról az egész Kanári szigetvilágot, a többi 6 szigetet is láthatjuk. míg felhős időben az áthatolhatatlan felhőket csodálhatjuk. Na én ebből semmit se láttam! Olyan köd volt, hogy még az orromat sem láttam, majdnem olyan pokoli időjárás volt a csúcson, mint a Camino szakaszomon a Vaskereszt után. Élményképpen megettem egy almát a csúcson és nyomtam egy selfie-t, hogy mégiscsak a Teide csúcsán jártam. Bár a sűrű köd miatt bármelyik helyszínt megadhatom, mint a fénykép elkészítésének helyszínét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Az El Pico del Teide (a Teide csúcsa) elnevezés már a modern spanyol jelző a vulkánra. A spanyol hódítások előtt az őslakos Guanche lakosok Echeyde-ként utaltak rá. 
A legenda szerint Guayota (az ördög) elrabolta Magec-et (a fény és a nap istenét) és a Teidébe zárta. A Guanche-ok kegyelemért könyörögtek Achamánhoz, a legfőbb istenükhöz. Achamán leigázta Guayotát, Magec-et kiemelte az Echeyde belsejéből és elzárta a krátert. Azt mondják, Achamánt Cukorcsúcsnak hívták, aki fehéresen koronázza meg a Teidét. (a hósipkára gondol) 
Azóta Guayota be van zárva a Teide belsejébe. Amikor a hegy kitörni készült, a Guanche-ok szokása volt máglyákat gyújtani, hogy elijesszék az ördögöt, vagy egy másik verzió szerint a Guayota tényleg a pokolban van és kifelé vágyódik. 

 

 

 


A Guayota-t gyakran ábrázolják fekete kutyaként, amely része a mondaviláguknak Tibicenas néven
Tenerife szigete 3 különböző vulkán egyesüléséből született, a földmozgásoknak köszönhetően. Így amikor a vulkánok egymáshoz tolódtak, középen kicsúcsosodott egy nagy hegy, a Teide. Mindez évmilliók alatt jött létre, a Teide pedig kb. 3 millió éve áll a szigeten teljes pompájában. 
Holdbéli táj ez, ilyenek lehetnek a Mars vörös sziklái. A különleges mivolta miatt kedvelt forgatási helyszín, itt forgatták a Titánok harca, Titánok haragja, Csillagok háborúja- Birodalom visszavág és a Majmok bolygója filmeket. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Mindenképpen réteges öltözet javasolt a kiránduláshoz az időjárási körülmények miatt. Télen hó fedi a hegyet, ilyenkor a helyiek szeretnek hógolyózni, sokan közülük csak a Teide-n látnak havat. Nyáron is állandó hideg szél fúj. Pár lépésenként is változhat a hőmérséklet a széltől és a napsütéstől függően. 
Tervezem, hogy egyszer majd kipróbálom az éjszakai Teide túrát is. Útközben gyönyörűen világító városok, magasabban az abszolút sötétség miatt a legcsillagosabb égbolt látható. A parkolók autóval könnyen megközelíthető a sziget bármely részéről kb. 30 perc alatt, jó minőségű utak vezetnek fel. Az autópályákról táblák mutatják a helyes irányt. Bármelyik pihenőnél megállhatunk a tájat csodálni és fényképezni, de ne számítsunk rá, hogy bármelyik fénykép visszaadja a valóságban látható teret, ezt egyszerűen látni kell, és örök emlék marad.

 

 

 

 

 


Az első feljegyzett kitörése 1492-ben történt, a földrajzi felfedezések kellős közepén. Kolumbusz Kristóf is megemlékezett a "nagy tűzről Orotava völgyében", mikor elhalad Tenerife partjai mellett. A második 1706-ban történt, amikor a kitörő láva elpusztította Garachico várost és annak fontos kikötőjét, emellett több kisebb települést is. Ezután 1798-ban tört ki legközelebb, majd 1909-ben, ami eddig az utolsó aktivitása volt. További kitöréseire is lehet számítani a jövőben, de nem lehet tudni, mikor "ébred fel" ez az alvó vulkán. 2003-ban növekvő aktivitást észleltek a hegy belsejében.
A láva miatt a hegy oldalán a talaj ásványokban gazdag, így a növényzet nagyon változatos. 168 növényfaj él a hegyen, ezekből 33 őshonos Tenerifén. A hegyoldalon sok fenyőerdő található 1000-2100 métertől, az alsóbb rétegekben cédruserdők és kanári szigeteki fenyők állnak. A legjellegzetesebb fajok a Teidén és a nemzeti parkban a fehér rekettyés, amelynek rózsaszín és fehér virágai vannak, a kanári szigeteki sárgaviola, és az ún. Teide bugloss, aminek piros virágai vannak és kúp alakúak, ráadásul akár 3 méteresre is nőhetnek. Jellemző még a Teide százszorszép is, ami csak 3.600 méter felett nő, és a Teide ibolya is, amely közvetlenüll a kráter szája mellett virágzik, így ez a legmagasabban élő növény Spanyolországban. 
Ezzel ellentétben a Teidén nagyon kevés gerinces állat él. Csupán tíz féle madár fészkel a hegyen, többek között a kék pinty és a vad kanári. Három őshonos hüllőfaj él a nemzeti park területén: a kanári szigeteki gyík, a kanári szigeteki gekkó, és a kanári szigeteki sikló. Az egyetlen itt honos emlősállat a hegyen a denevér, de telepítettek és folyamatosan telepítenek be muflonokat, nyulakat, egereket, patkányokat, vadmacskákat és sündisznókat is.

 

 

 


Méltó befejezése volt a Teide túra a Kanári-szigeteken eltöltött napoknak, de a mesés La Gomera szigetén eltöltött túranapok és az azok által kínált túraútvonalak és gyalogos ösvények látványban örökre kitörölhetetlen nyomot hagytak az emlékezetemben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha szeretnél velünk jövőre La Gomera szigetén túrázni, akkor tekintsd meg a részletes túratervezetet. 

Szólj hozzá

zarándok gyalogtúra gyaloglás zarándokút Tenerife La Gomera Teide élmény- és panorámatúra