Zarándok Kaland

Hátizsákos kalandtúrák és gyalogos zarándok utak a világ legszebb gyalogos ösvényein

2017. jún 30.

KOLOMBUSZ NYOMÁBAN, LA GOMERA 13. NAP

írta: Zarándok Kaland
KOLOMBUSZ NYOMÁBAN, LA GOMERA 13. NAP

Teide, Tenerife

Kiadós reggeli után az első busszal jutottam el a felvonó parkolójáig, több mint egy órát ültem a buszon, mert 2 helyen is hosszabb pihenőt tartottunk.

 


A Teidével kapcsolatban már mindent elmondtak és leírtak, én nem igazán tudok hozzá tenni. Álljon itt azért néhány adat.

A Teide több "csúcsot" is tart:
- 3718 méteres tengerszint feletti magasságával a legmagasabb hegy Spanyolországban
- az Atlanti-óceán legmagasabb pontja
- a 13. legmagasabb hegy az Európai Unióban.
- Tenerife szigete önmagában a harmadik legnagyobb óceáni vulkanikus sziget a világon
- a Teide szintén a harmadik legmagasabb vulkán az óceáni vulkanikus szigeteken találhatók között

 

A Teide 3718 méteres magasságával Spanyolország legmagasabb ...

Tovább Szólj hozzá

zarándok gyalogtúra gyaloglás zarándokút Tenerife La Gomera Teide élmény- és panorámatúra

2017. jún 19.

KOLOMBUSZ NYOMÁBAN, LA GOMERA 12. NAP

írta: Zarándok Kaland
KOLOMBUSZ NYOMÁBAN, LA GOMERA 12. NAP

Masca völgy, Tenerife

Reggel 7-kor komppal vissza Los Christianos városába. Hazafelé a változatosság kedvéért a Fred. Olsen hajótársaság kompjával mentem. A hajómágnás család nem mostanában kezdte építeni birodalmát, 1848 óta jelen vannak a hajózásban. Az alapító fia kezdte a terjeszkedést egyrészt hajók felvásárlásával, másrészt rendszeres hajójáratok indításával. Mindkét világháború jelentős károkat okozott a cégnek, de újra és újra talpra álltak: újjáépítettek, befektettek, újítottak és terjeszkedtek. Jelenleg érdekeltségeik vannak többek között az olajkitermelésben, megújuló energiákban, a turizmusban. A kanári-szigeteki kompok működtetését 1974. július 8-án kezdték. 


Álmosan és mérgesen indult a reggel, főleg amióta ...

Tovább Szólj hozzá

zarándok gyalogtúra gyaloglás zarándokút Tenerife La Gomera élmény- és panorámatúra Masca

2017. jún 12.

KOLOMBUSZ NYOMÁBAN, LA GOMERA 11. NAP

írta: Zarándok Kaland
KOLOMBUSZ NYOMÁBAN, LA GOMERA 11. NAP

San Sebastian - El Cabrito - Seima - Contreras - Tecina - Playa de Santiago

Könnyed jutalomjáték a parti úton San Sebastian-tól Playa de Santiago-ba. Annyira lazán mentem, hogy még a botomat sem cipeltem. Láttam, hogy El Cabrito településen a hotel mellett van egy ivóvizes kút, ezért pusztán egy telefonnal és semmi többel bevállaltam a túrát. Csodás helyeken folyamatosan fel- és le vezetnek a gyalogos ösvények kisebb-rövidebb távolságra elhagyva a tengerpartot újabb és újabb szakadékok érintésével. Ez egy hosszú, strapás túra csodás öblök és ritkán használt strandszakaszok érintésével. 

El Cabrito gond nélküli megközelítése és ott váratlan pozitív meglepetés. Valójában az egész település egy hotelből és a kiszolgáló épületekből áll. Amikor odaértem, a hotelben tartózkodó német ...

Tovább Szólj hozzá

zarándok gyalogtúra gyaloglás San Sebastian La Gomera Playa de Santiago élmény- és panorámatúra El Cabrito Seima Contreras Tecina

2017. jún 08.

KOLOMBUSZ NYOMÁBAN, LA GOMERA 10. NAP

írta: Zarándok Kaland
KOLOMBUSZ NYOMÁBAN, LA GOMERA 10. NAP

Taco - Pastrana - Benchijigua - Roque de Agando - La Laja - Degollada de Peraza 16 km

Hajnali 3-kor esőre ébredtem, sikerült a tengerparti, szabadban alvásomat az egyetlen esős éjszakára időzítenem. Délelőtt fél 10-ig álltam egy étterem terasz részének széles napernyője alatt. Akkor viszont 1 percen belül sütött ki a nap és gyors bevásárlás után gyalog indultam ki a városból Taco irányába. Időben egy kicsit megcsúsztam az eső miatt, ezér t már a városból bőven kiérve nagy örömmel fogadtam, hogy egy angol házaspár bérelt autójukkal elvitt Taco-ig, ahonnan ők is indítottak a napi kirándulásukat. 


Benchijigua kápolnájáig meredeken felfelé és végig a szokásos látvány fogadott. A nap egyre jobban sütött, legalábbis úgy éreztem, valószínűleg nem csak azért, mert közeledtünk a déli órákhoz. ...

Tovább Szólj hozzá

zarándok gyalogtúra gyaloglás Taco La Gomera élmény- és panorámatúra Roque de Agando Pastrana Benchijigua La Laja Degollada de Peraza

2017. jún 07.

KOLOMBUSZ NYOMÁBAN, LA GOMERA 9. NAP

írta: Zarándok Kaland
KOLOMBUSZ NYOMÁBAN, LA GOMERA 9. NAP

Pires - La Fortaleza – Alto de Garajonay - Imada 12 km

Bejött a tervem, kora reggel indulva a napfelkeltét már a La Fortaleza csúcsán élveztem teljes magányban, zajos-hangos és flip-flop papucsos buszos álturisták nélkül. Annyira biztonságosnak éreztem sátras rejtekhelyemet, hogy mindenemet hátrahagyva, zsák nélkül indultam a csúcsra. 


A Fortaleza csúcs La Gomera legvarázslatosabb és legmisztikusabb helye, az őslakosok felszentelt helye. Egy szűk és meredek lépcső vezet fel a lapos hegytetőre. A csúcs körül 25 halotti máglyán áldoztak az egykori középkori őslakosok Isteneiknek. Első ásatások is itt történtek La Gomera szigetén 1973-ban. 
Miután feltöltöttem spirituális akkumulátoraimat, folytattam utamat az Alto de Garajonay csúcs irányába.

Gyaloglás közben nagy ...

Tovább Szólj hozzá

zarándok gyalogtúra gyaloglás La Gomera Pires élmény- és panorámatúra La Fortaleza Alto de Garajonay Imada

2017. jún 06.

KOLOMBUSZ NYOMÁBAN, LA GOMERA 8. NAP

írta: Zarándok Kaland
KOLOMBUSZ NYOMÁBAN, LA GOMERA 8. NAP

Valle Gran Rey - Chipude - Pires 11 km

Örökre hálás leszek Manfrednak, hogy elkísért előző este erre az eseményre és sokat mesélve bemutatta a kisvárost. A frankfurti sámán az új druidizmus jeles képviselője. 
A sámán a szellemvilággal áll kapcsolatban, közvetít a szellemek és az emberek között. A druidák a kelta vallás főpapjai voltak az ókorban. Nem csak papok, hanem tudósok tanítók és gyógyítók is egyben.
1978-ban volt egy halál közeli élménye, 24 hónapot töltött kórházban egy súlyos betegség kapcsán. Utána felépített egy hatalmas cégcsoportot és a párizsi Disneyland egyik résztulajdonosa lett. Ez a projekt pénzügyileg megfektette és mivel veszteséges volt az első években a projekt, minden vagyonát (ház, nyaraló és autók) átíratta a felesége ...

Tovább Szólj hozzá

zarándok gyalogtúra gyaloglás La Gomera Valle Gran Rey Pires élmény- és panorámatúra Chipude

2017. máj 05.

KOLOMBUSZ NYOMÁBAN, LA GOMERA 7. NAP

írta: Zarándok Kaland
KOLOMBUSZ NYOMÁBAN, LA GOMERA 7. NAP

Arure -Taguluche - La Merica - La Calera - Valle Gran Rey 13 km

Kora reggel indulás és a luxus étteremben fotózás immáron nappali fényviszonyok között. Miután megkezdtem a nagyon komoly szinttel járó ereszkedésemet, visszatértek a tegnapi gondolatok, hogy miért is nem túrázik a magyar….
Az elátkozott nemzedék tagjai megalázottan és megszégyenülten élik mindennapjaikat. Elátkozott nemzedék alatt a szüleink generációját értem, az 1940 és 1960 közötti időszakban világra jötteket, akik az ezredforduló után vagy mostanában léptek be a nyugdíjasok körébe. 
Ők azok, akik a 80-as évek szocializmusának „vidám barakk” korszakában a lehetőségek megjelenésével és a rendszerváltáskor újabb lendületet kapva vért- verejtéket nem kímélve, önmagukat sanyargatva húzták az igát munkanapokon ...

Tovább Szólj hozzá

zarándok gyalogtúra gyaloglás La Gomera Valle Gran Rey élmény- és panorámatúra Arure Taguluche La Merica La Calera

2017. ápr 21.

KOLOMBUSZ NYOMÁBAN, LA GOMERA 6. NAP

írta: Zarándok Kaland
KOLOMBUSZ NYOMÁBAN, LA GOMERA 6. NAP

Vallehermoso - Embalse de la Elcantadore - Las Creces - Las Hayas - Arure

Sajnos a botomat elhagytam, még tegnap délután ottmaradt a túrám végén maradt egy bár oldalfalának támasztva. A motelba tartva elfeledkeztem róla, pedig nem is sört ittam…. Hiába mentem vissza másnap reggel, nem adták be a bár személyzetének, pedig bíztam a csodában.


Az elején ismét komoly emelkedő és egy duzzasztó tó hozott lázba. Az Embalse de Elcantadore duzzasztó tó La Gomera legnagyobb víztározója és a neve már önmagában mindent elmond.

Encantadora fordítása varázslatos. Pálmafák veszik körül a Barranco de Ingenio völgy egyik oldalán.
A tó előtti telkeken számomra látványban hatalmas meglepetés, de most nem a táj kapcsán. Fehér, űrhajós ruhában permeteznek errefelé, nagyon komoly ez a cucc,úgy néz ki ez a ...

Tovább Szólj hozzá

zarándok gyalogtúra gyaloglás La Gomera élmény- és panorámatúra Vallehermoso Embalse de la Elcantadore Las Creces Las Hayas Arure

2017. ápr 19.

KOLOMBUSZ NYOMÁBAN, LA GOMERA 5. NAP

írta: Zarándok Kaland
KOLOMBUSZ NYOMÁBAN, LA GOMERA 5. NAP

Vallehermoso - Mirador Santa Clara - Mirador Punta de Alcala - Playa de Vallehermoso - Vallehermoso

A Roque Cano szirtjeinek örök védőbástyája alatt Vallehermoso rengeteg szépséget rejt. Főbb utcáin, a fehérre meszelt hagyományos házak, pompás fák között megállni látszik az idő. Elég csak felsétálni a San Juan Bautista templomig (a sziget egyik legnagyobb temploma), beülni egy italra a Plaza de la Constitución valamelyik kerthelyiségébe , vagy felkeresni Tamargadát, ezt az elbűvölő falucskát, ahol parányi terméskő házacskák ülnek mesébe illő tájban, pálmafák gyűrűjében. Ha minden szegletét bejártuk, lehetőségünk nyílik pálmamézet és almogrotét (sajtból, paprikából és paradicsomból kevert krém) vásárolni.


A reggeli iszonyatos emelkedés során kedvenc zeneszámaimat hallgattam , kicsit nyűgösen és tompán ...

Tovább Szólj hozzá

zarándok gyalogtúra gyaloglás La Gomera élmény- és panorámatúra Vallehermoso Mirador Santa Clara Mirador Punta de Alcala Playa de Vallehermoso

2017. ápr 05.

KOLOMBUSZ NYOMÁBAN, LA GOMERA 4. NAP

írta: Zarándok Kaland
KOLOMBUSZ NYOMÁBAN, LA GOMERA 4. NAP

Hermigua - El Cedro - Los Acevinos - Presa de Meriga - Roque del Cano - Vallehermoso

Ámulok és bámulok nemcsak a táj, hanem a növényvilág sokszínűségén is.... Ilyen gyönyörű virágokat, mint az előző és a mai napon, én még sosem láttam. Ha az örök tavasz-nyár klíma erre képes, akkor el kell gondolkodni, mi is az igazán inger gazdag környezet a jövőre nézve….


Természetesen a túrázás vonzza ide a legtöbb turistát. Egyedi és változatos a táj  és a növényvilág. A sziget közepén, az 1500 m-es hegyen van egy Laurisilva esőerdő, míg a parthoz közelebb pálmafás a növényzet. Északon több a csapadék, hűvösebb van, délen egész kopár és lankás a táj. A nyugati part sziklásabb és vadabb. 


Ma utam San Pedro „elővároson” keresztül indult a Los Gomelos ikersziklák árnyékéban. Majd ...

Tovább Szólj hozzá

zarándok gyalogtúra gyaloglás La Gomera élmény- és panorámatúra Hermigua El Cedro Los Acevinos Presa de Meriga Roque del Cano Vallehermoso