2015. dec 29.

A világ leszebb vándorútjai II.

írta: Zarándok Kaland
A világ leszebb vándorútjai II.

Földünk spirituális gyalogtúrái és zarándok útjai

Földünk legszebb gyalogútjai és gyalogos ösvényei tökéletesen példái a „kevesebb, mégis lehet több” gondolatnak. Minél nehezebb a csomagod, annál nagyobb a veszélye, hogy megsérülsz vagy megbetegszel illetve annál lassabban haladsz! A hosszú távú túrázás egy tökéletes vetülete annak, hogyan is tehetsz többet, de kevesebbel! Megtanít arra, hogy mi fér bele a csomagodba és mi nem. Mi az ami szükséges az ÉLETEDBEN és mi az, ami egyáltalán nem!

De a vándor- és zarándokutak szépsége nem csak a megcsodált különleges természeti szépségekben és ezen utak spirituális erejében rejlik, hanem az ott megismert emberek segítőkészségében és empátiájában. Az ösvény angyalai és random személyek ajánlják fel pont akkor a segítségüket, amikor a legnagyobb szükségünk van rá. A magas szintű elfogadás ezernyi pillanata és ennek semmihez nem hasonlítható csodálatos atmoszférája adja ezeknek a gyalogosan megtett kilométereknek az igazi lényegét, ebből tudunk a későbbiekben építkezni a hétköznapok során.

Az élet csodája univerzális, felöleli az egész világot, nem korlátozódik egyetlen területre, nem szűkíthető le egyetlen vidékre, mint ahogy vándorlásaink sem. Az új célok és célpontok kitágítják az elmédet és a szívedet, kimozdítanak saját magadból, érdekeidből és addigi világodból! Olyanokhoz is közel kerülhetsz, akikhez egyébként soha nem tennéd, barátja, testvére leszel mindennek és mindenkinek.

Személyre szabottan próbáljon mindenki saját lelkivilágának és megérzéseinek megfelelően célokat kitűzni egy – egy vándorútra, zarándoklatra vonatkozólag. Szerintem a felsorolt gyalogtúrák során mindegyikben van legalább egy olyan pont, ahol megtisztulhat a lelkünk. Ha ott azon a helyen meg tudjuk élni a pillanatot a hely varázsának is köszönhetően, akkor lelkiekben gazdagabban és feltöltődve térünk vissza majd utunkról!

Miről is szól az élet és mi az élet értelme? Ebben a mára már követhetetlenül felgyorsult világban, az emberek nagy része rossz irányba halad. Minden információt be akar szerezni és minden materiális jószághoz betegesen ragaszkodik. Egyre többet és többet akar, nem észlelvén, hogy minél jobban meg- és leterheli önmagát, annál kevesebbet ér az élete. Mondhatnánk azt is gúnyosan, hogy egyre jobban elveszik a vállalásainak és materiális javainak útvesztőiben, egyre jobban és mesterségesen csökkenti az életben igazán értékes dolgokra fordítható idejét és energiáját! Minél nagyobb terhet cipelsz, annál nehezebb a csomagod! Az életed csomagja! Az ember birtoklásvágya egyben megszabja az egyes emberek korlátait is! Pedig az életben a kevesebb teher lehetővé teszi, hogy TÖBB legyen az életed!

Na, akkor lássuk, hol tapasztalhatod meg és élheted át ezeket a csodákat, spirituális élményeket.

Az előző bejegyzés folytatása:

Cape Wrath Trail, Skócia
Az Egyesült Királyság legnehezebb túraútvonala. A 321 km teljesítése sok harcedzett túrázónak is csak 20 nap alatt sikerül. A túra Fort William városától indul, ami könnyen megközelíthető vonattal és busszal is , Glasgow és Edinburgh városából. Ez a hosszú távú vándorút a Cape Wrath fokhoz vezet, amely Britannia legészaknyugatibb pontja. A szakasz már csak azért is különösen nehéz, mert egyáltalán nincsenek túrajelzések, nincs felfestett szimbólum a tájékozódást elősegítvén. A túra nagyon vad, de gyönyörű tájakon halad át, van ideje mindenkinek a természet csodáin merengeni és magába is nézni. Csak nagyon gyakorlott hátizsákos túrázóknak ajánlott.

 

Magyar Zarándokút
A hazai szent helyeket érintő Magyar Zarándokút, Esztergomból vezet Máriagyűdre. Az útvonal az Árpád-kori Magyarország államalapításának néhány kiemelt történelmi, szakrális helyszínét érinti és fűzi fel egy útvonalra. Az elgondolás alapján, az Út fizikai megtestesítését az érintett szakrális helyek és zarándokszállások hálózata és a kijelölt, „felfestett” útvonal adja. A néhol puritán, de néhol meglepően magas színvonalú zarándokszállásokat önkormányzati és egyházi összefogással alakították ki és működtetik. Nagy öröm, hogy hazánkban is testet öltött egy zarándokút egy nagyszerű kezdeményezés megvalósítása után. Az út teljes hossza 431 km.

 

Országos Kéktúra
Az Országos Kéktúra Magyarország északi tájain végighaladó teljes szakasza, a Vas megyei Írott-kőtől a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hollóházáig 1118 km hosszúságágban terjed. Ez Magyarország és Európa első hosszútávú turistaútja. Az útvonalat végigjárva a rendszeres sportoláson túl képet kaphatunk hazánk életéről, fejlődéséről, megismerhetjük mindennapjait, történelmét, föld- és vízrajzát, állatvilágát és természeti szépségeit. Az út eredetileg piros lett volna (a Tapolca – Badacsony szakasz el is készült pirossal), de mivel a tervezett nyomvonal több kisebb szakasza – a Cserhátban pedig közel 100 kilométer – korábban kék színnel lejelzésre került, a Szövetség az átfestés helyett a kék szín mellett döntött. A Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúrával és az Alföldi Kéktúrával egy kört alkot, melyet Országos Kék Körnek is neveznek.

 

És Európán kívül:

Pacific Crest Trail (PCT), USA
A Vadon című filmből ismerhetik a magyar érdeklődők ezt a szakaszt, de úgy gondolom, hogy az útról 2014 májusában készült dokumentumfilm a gyaloglásra leginkább inspiráló remekmű, amit valaha is készítettek. A mexikói határtól a kanadai határig terjedő California, Oregon és Washington államokon átívelő 4.265 km-es szakasz a táj változatosságát és sokszínűségét illetően felülmúlhatatlan, valószínűleg egyetlen más vándorút sem tud ebben a tekintetben versenyezni vele.

 

Indiai Himalája, India
Kevésbé ismert és népszerű trekking a Himalája indiai oldalának meghódítása. Ladakh vagy más néven Kis-Tibet a világ legmagasabb hegységének ma még a turizmus által kevésbé érintett régiója. Bár errefelé nincsenek 8000 méternél magasabbra törő csúcsok, a máig változatlan kulturális világ kárpótol minket. A túra során megtekinthetőek meditációra használatos helyiségek (zanglai gompa), a hihetetlen szirtekre épített kolostorok és a különleges kegyhelyek (csortenek). Találkozhatunk jakokat terelő nomádokkal, megismerkedhetünk a népviselettel és a hagyományokkal. A Himachal Pradesh régióban érdemes megtenni a gyalogtúrát, ahol akár 24 napon keresztül hódolhatunk ennek a sportnak Spiti és Ladakh között. A különösen hosszú és nehéz túra ősi kereskedelmi útvonalakat követ.

 

Trans Panama Trail, Panama
Ez a viszonylag új, csak 2009-ben létrehozott vándorút az ország kolumbiai határától a costa-ricai határáig terjed, hossza 1.130 km. Valójában a Csendes-Óceánt az Atlanti-Óceánnal összekötő szakasz nagyon gazdag lélegzetelállító panorámában és kristálytiszta vízesésekben. Panama City után az útvonal egy ideig megegyezik a Camino Real szakaszával, amelyet az 1400-as években spanyol telepesek hoztak létre. Ezen az úton szállították az ezüstöt és az aranyat a parton állomásozó hajóikhoz.

Szólj hozzá