2015. okt 08.

Assisi-Róma zarándokút 2.Nap (via Francigena di San Francesco)

írta: Zarándok Kaland
Assisi-Róma zarándokút 2.Nap (via Francigena di San Francesco)

Assisi – Spello 18 km

Olaszországban Assisi Szent Ferenc nyomdokait követheti az a zarándok, aki a közép-olaszországi gyönyörű, hegyes-völgyes táj békességében akarja edzeni testét- lelkét. A közel 300 km-es, Toscanat, Umbriát és Laziót átívelő zarándokút, amely bejárja Szent Ferenc életének legfontosabb állomásait és a Rieti-völgy ferences rendi kolostorait, hivatalosan 12 szakaszból áll.

A délelőtt folyamán megtekintettem Assisi további nevezetességeit. Először a San Francesco Piccolino-t, valószínűleg ezen a helyen született Szent Ferenc 1182-ben.
A Chiesa Nuova templom belsejében megtalálható egy szűk kis helyiség, melyről feltételezik, hogy apja ide zárta az ifjú Ferencet, miután a fiú posztót adott el a romokban álló kicsiny San Damiano-templom kijavítása érdekében. Ezen a helyen állt Szent Ferenc szülőháza.
A San Rufino-dómban prédikált először Ferenc. Itt látható az a keresztelőmedence, ahol Szent Ferenc és Szent Klára elnyerte a keresztséget. Basilica di Santa Chiara templomában látható az a feszület, amelyhez Ferenc a San Damiano-templomban beszélt. A templomban nyugszik Szent Klára. Jártam még a Santa Maria Maggiore templomban is, ahol megkeresztelték Ferencet.



A várostól 4 km-re fekvő Eremo delle Carceri kolostor csodás és frenetikus élmény, a totális csend birodalma. Csendet és elmélyülést keresvén, Ferenc és társai erre a helyre húzódtak vissza a világ elől. Láthatjuk Szent Ferenc hálócelláját és az oratóriumot, ahova a Szent imádkozni járt. A szabadba kilépve, az erdő felé láthatjuk azt az öreg tölgyfát, amely alatt Ferenc a madaraknak prédikált.
A Monte Subasio hegyén átkelve már Fonte Bregno hideg forrásvizében lélekemelő lábáztatás, teljesen újjászületve  indultam tovább az utolsó 4 km meghódítására.
Ezeket a sorokat már a spelloi Santa Maria Maggiore templom raktárhelyiségéből írom,  ahol az először nem igazán barátságos templomgondnok Luitól szállást kaptam,  miután a szemben lévő kolostor tele volt egy csoport által.

Szólj hozzá

zarándok gyalogtúra gyaloglás zarándokút Toscana Lazio Umbria Assisi Spello via Francigena di San Francesco via Roma